Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Klix ]

01. 06. 2021. 08:00 >> 08:01
1

ČIŠĆENJE KUĆE

Četiri najprljavija mjesta u vašem domu

Lako je uočiti očigledna prljava mjesta u kući, poput prolivene hrane na kuhinjskim radnim stolovima, ostataka sapuna pod tušem ili hrpe prljavog veša.

Međutim, šta je s mrljama koje možda ne izgledaju naročito prljavo, ali zapravo one mogu uticati na zdravlje vaše porodice.

Pregledajte vašu kuću, sobu po sobu i zavirite na skrivena mjesta gdje se nalazi prljavština i bakterije.

Kuhinja

Kuhinja je jedna od najprometnijih prostorija u većini domova i ujedno i najprljavija. Svi elementi koji podstiču rast bakterija - toplota, vlaga i hrana - su lako dostupni. Dodajte tome sve spoljašnje elemente, poput sirovog mesa, neopranog voća i povrća i klica iz svih torbica i ruksaka, a kuhinja vrvi bakterijama.

Ključna područja s prljavštinom u kuhinju su: sudoper, frižider, mali kućanski aparati i kuhinjski pribor.

Kupatilo

Nažalost, neke bakterije se zadržavaju u kupatilu nakon svake upotrebe. Kako biste osigurali kontrolu svih vrsta bakterija, obratite posebnu pažnju na prekidače za svjetlo, kvake na vratima i kvake na slavini. Neka vam budu pri ruci jednokratne dezinfekcijske maramice za jednostavno svakodnevno čišćenje.

Peškire i prostirke za kupanje treba prati barem jednom nedjeljno u vrućoj vodi i ostaviti da se potpuno osuše. Peškire za ruke treba mijenjati nekoliko puta sedmično.

Umivaonike u kupatilu svakodnevno treba brisati dezinfekcijskim maramicama, a držače četkica za zube. Kada čistite očigledno prljava područja kade, vrata tuša i WC-a, uzmite vremena da ravne površine poput zidova u blizini toaleta posebno dezinfikujete.

Prostor za boravak

Bilo da se radi o dnevnoj sobi ili sobi za igre, gdje god se porodica okupi, ima skrivene prljavštine i bakterija. Razmislite koliko puta neko dodirne sve daljinske upravljače, tastature, tablete, slušalice sa mikrofonom i mobilne telefone u vašem domu.

Sve te tastature i daljinske treba svakodnevno brisati dezinfekcionom maramicom koja je sigurna za upotrebu na elektronici. Ne zaboravite na prekidače na lampama, preklopnim pločama i kvakama.

Još jedno leglo bakterija i alergena je presvlaka na namještaju. Tkanina je izložena kijanju, neopranim rukama, peruti i dlakama kućnih ljubimaca te tlu s nogu i cipela. Mnoge vrste bakterija mogu živjeti nekoliko dana na tim površinama.

Barem sedmično, tapecirane površine treba usisavati ručnim usisavačem. Obavezno čistite ispod i između jastuka gdje se hrana i dlake kućnih ljubimaca mogu zadržati. Zatim osvježite i očistite mirisnim sprejem za dezinfekciju.

Spavaća soba

Prekrasna opuštajuća oaza koju ste stvorili u svojoj spavaćoj sobi može sadržavati gljivice, bakterije i hiljade grinja i insekata. Većina ovih opasnosti zapravo vreba u vašem krevetu.

Kreveti se koriste za spavanje, druženje, jelo, rad i sve ostalo. Ako se pokrivači, jorgani i jastuci ne peru često, oni mogu zadržati prljavštinu koja može prouzrokovati iritaciju kože, ekceme i izbijanje akni.

Da biste spriječili sve ovo, posteljinu treba mijenjati barem jednom sedmično i pravilno prati. Studije su pokazale da nakon sedam dana posteljina sadrži više bakterija nego kvaka na vratima kupatila.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније