Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

22. 05. 2021. 09:45   >>  09:45 1

AUKCIJA U BOSTONU

Pismo Ajnštajna sa formulom E=mc2 prodato za 1,2 miliona dolara

Pismo Alberta Ajnštajna napisano rukom u kojem se nalazi i njegova čuvena formula E=mc2, prodata je na aukciji za više od 1,2 miliona dolara, što je tri puta više od očekivanog iznosa, saopštila je aukcijska kuća RR Auction iz Bostona.

Arhivisti iz Programa Ajnštajnovi papiri Instituta za tehnologiju u Kaliforniji i Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu tvrde da na svijetu postoje još samo tri poznata primjerka, gdje je Ajnštajn čuvenu jednačinu napisao svojom rukom.

Iz kuće RR Auction navode da je ovaj posljednji primjerak jedini koji se nalazi u privatnoj kolekciji i da se za njega tek nedavno saznalo, prenosi Gardijan.

Aukcijska kuća je očekivala da će pismo biti prodato za oko 400.000 dolara.

"To je važno pismo i sa holografskog stanovišta i sa stanovišta fizike", rekao je potpredsjednik aukcijske kuće Bobi Livingston, koji je formulu o odnosu energije i mase nazvao najpoznatijom na svijetu.

Jednačina kojom se određuje da je energija jednaka masi pomnoženoj kvadratom brzine svjetlosti u vakuumu promijenila je fiziku dokazujući da vrijeme nije apsolutno i da su masa i energija ekvivalentne.

Pismo, koje je na jednoj strani napisano na njemačkoj jeziku, upućeno je poljsko-američkom fizičaru Ludviku Silberstinu, a datirano je na 26. oktobar 1946.

Silberstin je bio poznati kritičar pojedinih Ajnštajnovih teorija.

Jedna od rečenica u pismu napisanom na memorandumu Univerziteta Prinston glasi: "Na vaše pitanje može se odgovoriti formulom E=mc2 bez ikakvog predznanja".

Pismo je bilo dio Silberstinove lične arhive, koju su prodali njegovi nasljednici.

Kupac je označen samo kao anonimni kolekcionar dokumenata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније