Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Izvor: Klix.ba

01. 05. 2021. 21:45 >> 21:45

516 METARA

U Portugalu otvoren najduži viseći pješački most na svijetu

U portugalskom gradu Arouka otvoren je najduži viseći pješački most na svijetu. Dug je 516 metara i zbog toga je nazvan 516 Arouka.

Ovaj grad je udaljen sat vremena vožnje južno od Porta. Most se nalazi u avanturističkom Arouka Geoparku koji je prepoznatljiv po ekstremnim sportovima, a povezuje vodopad Aguieiras i klisuru Paiva.

Za prelazak preko mosta je potrebno 10 minuta, a sa njega se pruža panoramski pogled na vodopad, klisure i rijeku. Ovaj most napravljen je po uzoru na tibetanske viseće mostove.

Čelični kablovi mosta su povezani sa dva velika stuba koja su u obliku slova V. Rijeka Paiva protiče 176 metara ispod njega, a prostor za pješačenje preko mosta je širok skoro jedan metar.

Projektovala ga je portugalska kompanija Itecons i njegova gradnja je trajala tri godine. Konstrukcija mosta je napravljena u julu prošle godine. Nalazi se u istočnom dijelu spomenutog parka.

"Ovaj most je za različite osobe - za one koji vole inžinjerstvo, za one koji vole prirodu i za one koji vole ekstremna iskustva", objavile su gradske vlasti.

Do sada je najduži viseći most za pješake bio švajcarski most Šarl Kuonen, a koji je otvoren prije četiri godine. Sa ovog mosta se pruža pogled na alpske planine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније