Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

21. 02. 2013. 13:27 >> 13:44

TAJNA JEZERA

Potraga za jevrejskim blagom

Izraelski novinar Jaron Svori (59) pretražiće dno jezera Stolpsi u Njemačkoj u potrazi za blagom vrijednim oko milijardu eura koje su nacisti oteli od Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

 

Jezero duboko 13 metara nalazi se između Berlina i Baltičkog mora, na lokaciji gdje je tokom rata bio osnovan koncentracioni logor "Ravensbrik".

Već dugo vremena se spekuliše da su nacisti tokom povlačenja u martu 1945. iz njega iznijeli 18 sanduka sa zlatnim i platinastim polugama i da su ih potom bacili u vodu.

Stolpsi je i ranije bio predmet istraga. Njegovo dno pretraživale su podmornice, a 1981. ozloglašena komunistička tajna policija Stasi. Ali Svori će sada uz pomoć njemačke vlade dno pregledati pomoću sonara.

'Ovdje nije riječ o potrazi za izgubljenim blagom već o ljudima kojima je ono oteto. Bilo bi pravedno da im se vrati bar dio otuđene imovine', kazao je 59-godišnji autor popularne knjige 'U Hitlerovoj sjenci' koji je prije nekoliko godina pronašao 40 ukradenih nebrušenih dijamanata koje su nacisti oteli Jevrejima.(Indipendent)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније