Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Nacionalna geografija ]

29. 11. 2020. 23:30   >>  23:29

NAUČNO ISTRAŽIVANJE

Šta se zaista dešava kada se mačka liže

Jedno od malobrojnih istraživanja o mačjem jeziku pokazalo da su su prekriveni špicastim ispupčenjima koje se koriste kao četkice. Naučnica Aleksis Noel, sa svojim timom, otkrila je da su ova ispupčenja, u stvari, kukice u obliku kandže na čijim se vrhovima nalaze udubljenja u obliku slova "U".

Kada miriju, četkice leže ravno na jeziku okrenute ka pozadi, ali kada je vrijeme za timarenje, kukice se isprave. Udubljenja na vrhovima kukica sakupljaju pljuvačku i raspoređuju je po krznu dok se mačka timari.

Ovakva ispupčenja se ne nalaze samo na jezicima domaćih mačaka. Tim je takođe uspio da ispita jezike risa, pume, sniježnog leoparda, tigra i lava. Oni su otkrili da i divlje mačke imaju kukice slične veličine i oblika, ali veće mačke imaju mnogo veći broj ovakvih šiljaka. Iako su su ispupčenja prilično kratka, ipak služe velikim mačkama u održavanju krzna. Jedini izuzetak je persijska mačka, čije kukice nijesu dovoljno velike kako bi se izborile sa dugom dlakom ove mačke. Kukice takođe rješavaju problem čvorova na krznu tako što se pri susretu sa njima rotiraju.

Nakon cjelodnevnog timarenja, mačka po svom krznu rasporedi tečnost jednaku petini čaše vode. Pored toga što im daje sjajan izgled, snimanje termalnom kamerom je pokazalo da timarenje stvara razliku u temperaturi od 30 stepeni između kože mačaka i gornjeg sloja krzna.

Ovo istraživanje je inspirisalo naučnike da naprave svoju verziju četke. Koristeći 3D štampač, naučnicu su stvorili malu četku TIGR, koja imitira ponašanje mačijih kukica. Naučnici vjeruju da će nova četka biti pun pogodak za vlasnike kućnih ljubimaca. Takođe, četka bi trebalo bolje da skida dlake kućnih ljubimaca sa kauča od prosječnog usisivača.

Nacionalna geografija

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније