Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

26. 11. 2020. 23:50 >> 23:52

NESTALE

Darvinove sveske vjerovatno ukradene

Dragocjene sveske engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina s presudnim bilješkama za razvoj teorije evolucije, koje su nestale prije 20 godina iz Biblioteke Univerziteta Kembridž, sada se smatraju ukradenim.

 

Iako bi na tržištu vrijedile više miliona, stručnjaci ukazuju da je nemoguća legalna prodaja materijala od takvog istorijskog značaja, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Dvije sveske od istorijskog značaja sa zabilježenim Darvinovim mislima po povratku s čuvenog putovanja brodom "Bigl", nestale su prije 20 godina, mada se mislilo da su negdje zagubljene, piše Njujork tajms.

Biblioteka Univerziteta Kembridž sada vjeruje da su sveske najvjerovatnije ukradene i u utorak je uputila javni apel za informacije koje bi mogle dovesti do pronalaska dragocenih bilješki, dok je i policija pokrenula istragu.

Jedna stranica sveske, ukazuje američki list, reprodukovana širom svijeta u muzejskim izložbama, na plakatima u učionicama, kao i na majicama, sadrži njegovu prvu skicu "Drveta života", mapirajući kako srodne vrste mogu imati zajedničkog pretka, slično granama koje proizlaze iz stabla.

Nestanak svezaka je prvi put prijavljen u januaru 2001. godine, navodi Njujork tajms, dodajući da je osoblje Univerzitetske biblioteke u Kembridžu mislilo da su se jednostavno zagubile u ogromnoj kolekcijom s oko 10 miliona knjiga i predmeta.

Sveske su ranije dugo čuvane u sefu biblioteke u kojem se nalaze najvredniji i najredji predmeti zbirke, ali su u septembru 2000. iznijete radi fotografisanja. Tokom rutinske provjere mjesec dana kasnije, ustanovljeno je da nedostaje mala kutija u kojoj su se nalazile dvije sveske, saopštila je biblioteka.

Uprkos godinama traganja, uključujući i završnu specijalističku pretragu ranije ove godine, sveske nikada nisu pronađene.

Nestale sveske za koje se sada vjeruje da su ukradene, takođe se smatraju jednim od najvrjednijih rukopisa na svijetu, s procjenama stručnjaka da vrijede milione funti, ukazuje Tajms.

Ipak, sveske iz 1830-ih sa skicom drveta koja će postati centralna teorija Darvinove revolucionarne knjige "O poreklu vrsta", ne mogu se prodati na otvorenom tržištu. Stručnjaci za antikvarne knjige, kako navodi britanski list, kažu da je nemoguće legitimno prodati tako važan materijal bez temeljne provjere njegovog porijekla.

Bilješke na osnovu kojih je nastala knjiga "O porijeklu vrsta" imala bi veliku cijenu na aukciji. Samo jedna stranica iz prve verzije te knjige prije dve godine je prodata za 490.000 funti (oko 550.000 eura), dok je drugi lista sa samo 56 riječi među kojima je izraz "prirodna selekcija" donio 274.000 funti (oko 300.000 eura).

Iako su nestale sveske digitalizovane, naučnici kažu da su originali nezamjenjivi, ukazuje Tajms.

Angus O'Nil iz Medjunarodne lige antikvarnih knjižara, takođe je rekao da sveske imaju "međunarodni kulturni značaj", dodajući da je to "katastrofalan gubitak", navodi Tajms.

Ubrzo poslije povratka s ostrva Galapagos brodom "Bigl" Darvin, star 28 godina, radio je na naučnim idejama inspirisanim putovanjem, ukazuje BBC, dodajući da je u julu 1837. u svom domu na vrhu stranice jedne od svojih svezaka s crvenim kožnim koricama napisao "I think" (Mislim) i ispod nacrtao skicu drveta.

"Ove sveske su zaista Darvinov pokušaj da sebi postavi pitanje odakle potiču vrste, koje je porijeklo vrsta", rekao je za BBC profesor emeritus istorije i filozofije nauke na Univerzitetu Kembridž, Džim Sekord.

Sveske su brzi zapisi informacija kojima je raspolagao, kazao je Sekord. "Skoro kao da ste u Darvinovoj glavi kada gledate te sveske".

Darvinova teorija u vreme objavljivanja je bila veoma kontroverzna, ali je postala jedna od najuticajnijih naučnih ideja ikada smišljenih, ukazuje BBC i ističe da i danas, zaključci i implikacije te teorije utiču na religiju, politiku, ekonomiju i umjetnost.

Nestali rukopisi sada su britanskom nacionalnom Registru izgubljenih umjetničkih djela, kao i u Interpolovoj bazi podataka, ističe Indipendent.

Univerzitet Kembridž odlučio je da objavi vijesti o nestalim Darvinovim sveskama 24. novembra koji je poznat kao Dan evolucije, jer je tog datuma 1859. godine prvi put objavljena knjiga "O porijeklu vrsta".

Zamjenik direktora Istraživačkih zbirki na Kembridžu Mark Parsel, rekao je da je malo vjerovatno da su sveske prodate na tržištu i sugerisao da su negde skrivene.

On je ipak, kako navodi britanski list, izrazio nadu da će sveske biti vraćene kao što su predmeti iz londonske palate Lambet ukradeni tokom Drugog svjetskog rata, izašli na vidjelo 40 godina kasnije kao "posljedica krize savjesti na samrtničkoj postelji".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније