Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba ]

25. 11. 2020. 23:30   >>  23:26

AMERIČKA STUDIJA

Psi i anksioznost, evo kako im pomoći

Anksioznost uzrokovana odvajanjem emocionalno je stanje koje utiče na psa, ali i na vlasnika. Novo američko istraživanje pokazuje da bi pandemija koronavirusa mogla dovesti do povećanja anksioznosti kod pasa zbog razdvajanja s vlasnikom.

Rezultati istraživanja pokazali su da 53 posto vlasnika pasa i 60 posto ljudi koji rade iz kancelarije vjeruje da njihovi psi imaju anksioznost zbog razdvajanja. Podaci su pokazali i da vlasnici kućnih ljubimaca svoju anksioznost mogu prenijeti na psa, zbog čega se i on počne tako osjećati.

Ovakvo stanje manifestuje se kao teška anksioznost nakon što je pas ostavljen sam, a iskazuje se lajanjem ili destruktivnim ponašanjem.

Prema ovom istraživanju, najčešći simptomi anksioznosti kod pasa su odlazak u kupatilo, lajanje i zavijanje kad ostane sam, uništavanje predmeta za domaćinstvo,pokušaj bijega i slično.

Nekim psima ne smeta da su ostavljeni sami na kraće vrijeme, ali se onda kasnije javlja anksioznost, dok drugi psi loše reaguju čak i kada napustite prostoriju na nekoliko minuta bez da ste im dozvolili da vas slijede. Pojava ovog stanja zbog odvajanja može biti česta kod pasa koji su uzeti u odrasloj dobi iz prihvatilišta ili je sam vlasnik može prouzrokovati tako što od početka ne uči psa na odvojenost.

Bez obzira na uzrok zbog kojeg je anksioznost nastala i količinu osjetljivosti koju vaš pas pokazuje, ona može prouzrokovati velike probleme i uticati na život vlasnika i psa.

Pobrinite se da redovno šetate sa svojim psom. To možda neće odmah riješiti problem anksioznosti, ali nedostatak navedenog sigurno će ga pogoršati. Prije nego se pozabavite s konkretnim problemom, u ovom slučaju anksioznošću, pobrinite se da je sve ostalo u životu vašeg psa idealno i u skladu s njegovim potrebama.

Nemojte požurivati odvajanje. Započnite tako što ćete biti odvojeni u različitim prostorijama. Kada to savladate, krenite s ostavljanjem psa u kući prvo nekoliko minuta, a zatim postepeno produžavajte vrijeme koje pas provodi sam.

Budite spremni na to da će rješavanje problema potrajati nekoliko sedmica ili čak mjeseci. Budite strpljivi i osigurajte psu dovoljno vremena i svu pomoć kako bi prebrodio anksioznost uzrokovanu razdvajanjem i smanjio stres koji mu to stvara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније