Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba ]

23. 11. 2020. 23:07   >>  23:08

LJUBAV POD MASKAMA

Vjenčanja ostaju u sjeni pandemije

Izgovoriti sudbonosno "da" ovih dana nije nimalo lako. O velikim, raskošnim i glamuroznim vjenčanjima mnogi će, sudeći prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, moći samo sanjati neko određeno vrijeme.

Vjenčanja do daljnjeg ostaju u užem krugu porodice i prijatelja, kažu to iz brojnih sarajevskih opština.

Međutim, brojne parove pandemija koronavirusa i sva pravila koja su uvedena kako bi se suzbilo širenje zaraze nisu zaustavili u namjeri da se jedno drugom zakunu za cijeli život.

Zadovoljni rezultatom sklopljenih brakova uprkos novim mjerama su u Opštini Ilidža, gdje je od februara brak sklopilo 480 parova.

"S obzirom na stanja koja su posljedica velikog broja zaraženih i zabrane okupljanja, mi na Ilidži možemo se pohvaliti da ljubav ipak pobjeđuje. Od februara je matičar Opštine Ilidža vjenčao 480 parova", kaže nam Edina Ičindić, šefica Odsjeka za informisanje.

Istina, okolnosti su se promijenile, dodaje ona, pa je tako sada na vjenčanju u sali Opštine dozvoljeno prisustvo maksimalno 20 osoba, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

"Van zgrade Opštine Ilidža, odnosno po restoranima i salama, brak su sklopila 94 para. Rekla bih da ljubav ne poznaje zabrane i prepreke, pa tako ni COVID-19 ne može stati na put osnovnoj ljudskoj potrebi za ljubavlju", kazala je Ičindić.

S druge strane, u Opštini Centar je od februara do kraja novembra sklopljeno 350 brakova, dok je, kako kažu, u 2019. godini u istom periodu sklopljeno 460 brakova.

"U najvećem broju slučajeva mladenci su bili primorani mijenjati svoje planove, otkazivati vjenčanja i pomjerati datume vjenčanja. Ovo navodimo iz razloga što smo imali neke bračne partnere koji su u više navrata bili primorani pomjerati datum vjenčanja, a razlog je što se znalo desiti da su mladenci ili neko od njihovih bližnjih srodnika bili zaraženi koronavirusom pa su bili primorani ići u izolaciju", kažu nam iz Opštine Centar.

Prije nekoliko dana imali su neobičnu situaciju da je bračni par iz petog puta uspio zaključiti brak.

"Matičari su se prilagodili novoj situaciji i nastojimo maksimalno izaći u susret našim mladencima koji su se odlučili na vjenčanje usred pandemije. Vjenčanja se obavljaju s malim brojem zvanica, u skladu s epidemiološkim propisima", napominju iz Opštine Centar.

Nešto manji broj sklopljenih brakova od februara je u Opštini Novo Sarajevo, tek njih 221.

"Prisutni na vjenčanjima su obavezni nositi maske i zaštitne rukavice tokom ceremonije vjenčanja. U ovom periodu su, više nego ikada prije, u trendu manja i mala vjenčanja, vjenčanja u kojima su mladenci okruženi kumovima, najbližim članovima porodice i uskim krugom prijatelja", kažu iz Opštine Novo Sarajevo.

Najmanje brakova u istom periodu sklopljeno je u Opštini Stari Grad, samo 186.

"Od početka pandemije koronavirusa, tačnije od februara 2020. godine, znatan broj zakazanih vjenčanja je otkazan ili odgođen. S obzirom na to da je tokom ljeta epidemiološka situacija bila znatno povoljnija, broj prisutnih zvanica na vjenčanjima je bio malo veći, ali i dalje uz strogo pridržavanje distance i drugih mjera. Ista praksa se zadržala do danas", kažu iz Opštine Stari Grad.

Iz Agencije za statistiku BiH kažu nam da je u prvih šest mjeseci 2020. godine za 29,94 posto manje sklopljenih brakova u odnosu na isti period 2019.

"Tokom prvih šest mjeseci 2020. godine u Bosni i Hercegovini sklopljeno je 5.290 brakova, što u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine pokazuje smanjenje za 29,94 posto. Tokom prvih šest mjeseci 2020. godine razvedena su 892 braka, što predstavlja smanjenje od 21,75 posto u odnosu na isti period 2019. godine", podaci su Agencije za statistiku BiH.

Dakle, da sumiramo... Nije lako ni mladencima, ni organizatorima koji zbog krize već sada bilježe gubitke, a posebno je teško onima kojima je to porodični posao od kojeg žive cijele godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније