Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba ]

30. 10. 2020. 12:53   >>  12:55 2

KINA

Uz pomoć robota premjestili zgradu staru 85 godina

Korištenjem "hodajućih mašina" u Šangaju je premještena petospratna zgrada škole stara 85 godina. Objekat je u cijelosti izmješten s jedne na drugu lokaciju.

Prema navodima Lana Vujia, koji je vodio ovaj poduhvat, korišteno je 200 mobilnih nosača koji funkcionišu kao robotičke noge. "Noge" su raspoređene u dvije grupe i naizmjenično podižu i spuštaju zgradu.

Kompanija "Shanghai Evolution Shift" je prije dvije godine razvila tehnologiju za ovu namjenu.

Škola je napravljena 1935. godine i izmještena je na drugu lokaciju, jer se na njenom mjestu planira graditi poslovna zgrada. Da bi u tome uspjeli radnici su prvo morali iskopati kanal oko objekta kako bi mogli ugraditi spomenute robotičke noge. Cijeli proces je trajao 18 dana.

U nekadašnjoj zgradi škole će biti smješten centar za obrazovanje i zaštitu naslijeđa.

Šangaj se smatra jednim od najnaprednijih u Kini kada je riječ o zaštiti naslijeđa, pa su zbog toga već zaštitili mnoge stare objekte. Nije prvi put da se u ovom dijelu najmnogoljudnije zemlje na svijetu ovako izmješta objekat.

U Šangaju su 2003. izmjestili koncertnu dvoranu napravljenu 1930. zbog gradnje autoputa. Prije dvije godine je izmještena i zgrada stara 90 godina i to je ocijenjeno kao najsloženiji poduhvat te vrste, prenosi CNN.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније