Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba ]

13. 10. 2020. 23:22   >>  23:16

INOVACIJE U AIRBUSU

Avion sa poluelastičnim krilima za manje turbulencije

Evropski proizvođač aviona Airbus je prošle godine predstavio mali avion s lepršavim vrhovima krila, što je koncept leta albatrosa, a cilj je da se smanji otpor vazduha i suzbije efekte turbulencije.

Ova Airbusova letjelica upravo je i dobila ime AlbatrossONE, po legendarnoj morskoj ptici koja može satima biti u zraku.

AlbatrossONE je ustvari zasnovan na modelu A321. Napravljen je od polimera ojačanih karbonskim i staklenim vlaknima, sa poluelastičnim vrhovima krila koja se savijaju prilikom udara vjetra, smanjujući otpor i suzbijajući efekte turbulencije.

Nakon uspješnog prvog testa, AlbatrossONE je sada doživio novi uspjeh kada je demonstrirao rad letjelice sa krilima koja su 75 odsto duža od onih u prvoj fazi testiranja, piše CNN.

"Sada kada smo dokazali ovaj koncept u malom obimu, povećaćemo naše napore na testiranju tehnologije u većem obimu", rekao je glavni inženjer AlbatrossONE-a Džejms Krk.

Podsjetimo da je Airbus nedavno najavio i uvođenje formacijskog letjenja po uzoru na ptice, a kojim se može uštedjeti od pet do deset odsto goriva prilikom leta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније