Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

20. 02. 2013. 15:22 >> 15:18

147 GODINA KASNIJE

Misisipi ratifikovao amndman o zabrani ropstva

Američka savezna država Misisipi službeno je ratifikovala 13. amandman Ustava SAD-a, kojim se zabranjuje ropstvo, a koji je u Ustav unešen davne 1865. godine. Tek ovim činom svih je 50 država SAD-a ratifikovalo amandman, a Misisipi je to učinio s čak 147 godina zakašnjenja!

Da je došlo do "greške" uvidjela su dvojica profesora, koje je film "Linkoln" naveo da krenu u istraživanje. Dr. Ranjana Batru zanimala je implementacija 13. amandmana nakon Građanskog rata, a u istraživanje je krenuo s kolegom Kenom Salivenom.

Saliven, koji je dugogodišnji stanovnik Misisipija, prisjetio se da je 1995. godine Senat ratifikovao 13. amandman i je pronašao je njegovu kopiju.

Nakon potpisivanja od strane Senata, taj je dokument trebalo je da bude poslan u Kancelariju saveznog registra, gdje je trebalo biti potpisan, kako bi i zvanično postao zakon. No, dokument nikada nije stigao na pravu adresu.

Saliven je kontaktirao aktuelnog državnog sekretara Misisipija, Delberta Hosmana, koji je napokon potpisao svu potrebnu dokumentaciju 30. januara.

Zakon je stupio na snagu 7. februara, javlja Guardian.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније