Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

20. 02. 2013. 08:50   >>  08:47

NAJHLADNIJE SELO NA SVIJETU

VIDEO: Kako izgleda život na minus 71?!

U ruskom selu Ojmjakon temperature se spuštaju i do minus 71 stepen. Ako žele da koriste automobile, Ojmjakonci moraju po čitav dan da drže upaljene motore, jer u surpotnom ne mogu ponovo da ih pokrenu. Na mobilne telefone ni ne pomišljaju, jer čak i da ima mreže, aparati na ovakvim temperaturama ne bi mogli da funkcionišu.

U ruskom selu Ojmjakon, koje nosi titulu najhladnijeg trajno nastanjenog mjesta na svijetu, ove zime je još hladnije nego obično.

A "obično" je u slučaju Ojmjakona relativan pojam: u ovom ledenom naselju temperature se ponekad spuštaju i do minus 71, dok prosječna temperatura u januaru iznosi minus 50! 

Ako žele da koriste automobile, Ojmjakonci moraju po čitav dan da drže upaljene motore, jer u surpotnom ne mogu ponovo da ih pokrenu. Na mobilne telefone ni ne pomišljaju, jer čak i da ima mreže, aparati na ovakvim temperaturama ne bi mogli da funkcionišu. 

U ovo mjesto avioni zimi ne mogu da slete, a pošto ništa od namirnica ne uspijeva, ishrana lokalnog stanovništva sastoji se od mesa irvasa i konja, čijim se uzgojem uglavnom i bave, i ribe koju love kroz rupe u ledu. 

Tu je i prodavnica u kojoj mogu da nabave osnovne potrepštine, a uprkos jednoličnoj ishrani uglavnom su zdravi, jer mlijeko stoke koju gaje sadrži puno vrijednih minerala i vitamina. 

Većina kuća grije se na ugalj i na drva, a ako uglja ponestane, na drva prelazi i lokalna elektrana. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније