Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

25. 06. 2020. 23:38   >>  23:33 1

IZUM TIMA IZ ČEŠKE

3D štampana kuća gotova za 48 sati

Tim iz Češke je dizajnirao i razvio 3D štampanu kuću koja smanjuje emisiju ugljenika za 20 odsto, a njena izgradnja traje svega 48 sati. Osim što izgleda lijepo i pruža dosta prostora, kuća može i da pluta.

Mnogi ne znaju da industrija graditeljstva proizvodi 39 odsto svjetske emisije ugljika, a avijacija "samo" dva odsto. Ako se materijali za izgradnju i strategije ne promijene brzo, onda će ova industrija nastaviti značajno utjecati na planetu i klimatske promjene.

Ekološka kuća je spremna za 48 sati, a proces je sedam puta brži u odnosu na tradicionalne metode, te za 50 odsto jeftiniji.

Tim koji stoji iza projekta "Prvok" koristi robotsku ruku "Scoolpt" koja printa 15 cm materijala po sekundi.

Ekološka kuća se sastoji od spavaće sobe, dnevnog boravka, kupatila i kuhinje. Dizajnirana je tako da vlasnik u njoj može provesti cijelu godinu, a usidri se pomoću plutajućeg pontona. Takođe, posjeduje rezervoar za komunalnu, pitku i otpadnu vodu. Ovakva kuća može trajati do 100 godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније