Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, objavila B.B. ]

14. 05. 2020. 23:20   >>  23:19

JAPANSKI KRIMINALNI KLAN

I Jakuze upropaštava koronavirus

Po svemu sudeći, koronavirus nije mogao da se dogodi u nezgodnijem trenutku za japanske kriminalne klanove jakuza, koji su se borili za opstanak i prije pandemije.

Tokom vanredne situacije klanovi su se uglavnom bavili prevarama povezanim sa epidemijom, a ulične cijene droge su povećane, jer su jakuze nastojali na svaki način da ostvare profit i poboljšaju svoj status, tvrde japanski kriminolozi, eksperti za organizovani kriminal.

Neki mediji su prenijeli da su se jakuze tokom krize bavile i humanitarnim radom sve u želji da poboljšaju svoj javni imidž, saznaje dopisnik Skaj njuza.

Tomohiko Suzuki autor koji se bavi japanskim kriminalom, smatra da su klanovi tokom epidemije najviše profitirali od prodaje narkotika, čija je cijena udvostručena tokom krize.

"Zbog zabrane kretanja, droga nije mogla da se prodaje na ulici već se naručivala telefonom, a isporuka bi stigla vozilom dilera do korisnika", kaže Suzuki i procjenjuje da će se jakuze u narednom periodu najviše baviti zelenašenjem.

"Platni pormet je usporen, pa su pozajmice sa nerazumno visokim kamatama tražene", zaključuje Suzuki.

I dok mlađi članovi klanova moraju da budu na ulicama, oni stariji koji predvode jakuze ostaju kod kuće jer se plaše da bi mogli da "nastradaju od malog, nevidljivog mikroba", što bi, ukazuje Suzuki, moglo biti protumačeno kao znak slabosti u mačo svijetu japanskih jakuza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније