Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

13. 05. 2020. 14:41   >>  14:44 5

UGOVOR SA ROSKOSMOSOM

NASA za mjesto u "Sojuzu" dala 90 miliona dolara

Američka svemirska agencija NASA potpisala je ugovor s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos o kupovini još jednog mjesta u raketi Sojuz.

NASA je kupila još jedno mjesto koje će omogućiti američkom astronautu da otputuje u svemir, a lansiranje je planirano za jesen. Ove informacije su stigle u vrijeme kada se SpaceX priprema za prvo lansiranje s posadom planirano za ovaj mjesec.

"Ugovor je potpisan te je osigurano mjesto za američkog astronauta u raketi Sojuz koja će biti lansirana prema Međunarodnoj svemirskoj stanici u jesen ove godine", saopštio je Roskosmos.

Ruska agencija nije otkrila koliko je Vašington platio mjesto u raketi, jer se radi "komercijalnoj tajni", ali je NASA saopštila novinarima da je ugovor vrijedan 90,25 miliona dolara, te uključuje troškove leta, trening i usluge prije i poslije lansiranja.

SpaceX se priprema za lansiranje prema ISS-u koje će biti obavljeno 27. maja. Biće to istorijska misija za ovu kompaniju, jer se radi o prvom letu s posadom koju će činiti Dag Harlej i Bob Behnken. Oni će otputovati u svemir u kapsuli "Crew Dragon" postavljenoj na vrh rakete Falcon 9. Zavisno o performansama opreme, oni će u svemiru ostati između jednog i četiri mjeseca, a nakon toga će ih zamijeniti četvoročlana posada.

Biće to prvo lansiranje s posadom na američkom tlu od 2011. godine kada je NASA ugasila svoj šatl program zbog čega su njeni astronauti koristili ruske rakete, a agencija plaćala milione dolara po sjedištu, piše "Russia Today".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније