Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

05. 05. 2020. 23:32 >> 23:37

POPIJTE JE SVJEŽU

Evo zašto nikad ne treba podgrijavati kafu

Posljednje što ljubitelji kafe treba da rade jeste da podgrijavaju taj hladni napitak jer će biti gorak, savjetuju stručnjaci.

"I prije nego što su zrna kafe pržena, njen se DNK sastoji od kiselina i spojeva koji postaju gorki ako se kafa zagrijava", kazala je Emili Rozenberg, direktorica kompanije "Stumptown Coffee".

Nepržena kafa sadrži klorogene kiseline, a procesom pržena one se razgrađuju u kininsku kiselinu i kofeinsku kiselinu. Dok klorogena kiselina ima gorak ukus, kininska i kofeinska kiselina imaju još izraženiji gorči okus, piše Huffpost.

"Istina je da sva kafa ima neku gorčinu, ali, kod svježe kafe, takođe je prisutno puno slatkoće i kiselosti pa se gorčina ne osjeti. Kada ponovo podgrijavate kafu, podstičete veću proizvodnju kininične i kofeinske kiseline, pa kafi dajete drugačiji ukus", pojasnila je Rozenberg.

Ona je dodala da će kuvana kafa imati najbolji ukus ako je konzumirate u roku od sat vremena ili devedeset minuta.

Takođe, svaka vrsta pržene kafe će nakon zagrijavanja će imati gorči ukus u određenoj mjeri, ali Rozenberg kaže da će gorčina tamne pržene kafe biti još izraženija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније