Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

14. 04. 2020. 10:51 >> 10:50

UMJETNICI U BERLINU

Tokom izolacije izlažu radove na balkonima

Dok su galerije i muzeji zatvoreni zbog pandemije, pedesetak umjetnika koji žive u Berlinu, izlažu radove na balkonima i pozivaju na ''intimnu šetnju“ u otkrivanju njihovih djela.

 

''Dok nam je suspendovana sloboda, balkoni su postali jedinstvena mjesta za svakodnevne performanse ili građansku mobilizaciju“, objašnjava kolektiv umjetnika koji je ovaj projekat postavio u umjetničkom kvartu Prenclauer Berg, delu berlinskog okruga Pankov.

Balkoni su ''izlazi za hitne situacije da bismo udahnuli vazduh, proveli trenutak na suncu ili da bismo pušili“ u ovo doba izolacije, objašnjavaju kustosi izložbe koji su umjetnicima dali 48 sati da se slobodno prepuste mašti.

U Berlinu, gdje izolacija nije tako striktna kao u ostalim djelovima Nemačke, šetači i znatiželjnici su pozvani da podignu glavu kako bi se divili djelima poput merdevina od grana drveća, crnobijelih fotografija ljudi na balkonima u Atini ili Kordobi.

Jedna od instalacija predstavlja rolne toalet papira koji se spušta duž fasade zgrade, predstavljajući pomamu Njemaca za ovim dragocenim proizvodom od pojave novog korona virusa u Evropi.

Događaj ''sa nultim budžetom, bez otvaranja, bez gužve“ zamišljen je kao ''intimna šetnja u potrazi za znakovima života i umjetnosti''.

Umjetnici od ponedjeljka uveče čuvaju svoje radove u radionicama u kojima su ionako navikli da rade pomalo udaljeni od svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније