Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, objavila B.B. ]

08. 03. 2020. 10:50 >> 10:49

KINESKI NAUČNICI NAPRAVILI

Robotizovana ruka pregleda osobe sa Kovidom-19

Naučnici jednog od najboljih Univerziteta u Kinu dizajnirali su robotsku ruku koja je u stanju da obavi ultrazvuk, uzme bris i oslišne rad organa, kao steteoskopom. Naučnici tvrde da bi ruka mogla da spašava živote u jeku epidemije koronavirusa.

Mašina se sastoji od robotizovane ruke na točkovima koja može da obavi ultrazvučni pregled, uzme briseve iz usne šupljine i čuje zvukove koji proizvode organi pacijenta, za šta se obično koristi stetoskop.

Takve zadatke obično obavljaju sami ljekari, ali uz pomoć ovakvog robota, opremljenog kamerama, medicinsko osoblje neće morati da bude u istoj prostoriji u kojoj se nalazi pacijent, ono može biti čak i u drugom gradu.

"Ljekari su vrlo hrabri, ali ovaj virus je jednostavno veoma zarazan", rekao je glavni dizajner robota, profesor na univerzitetu Tsinghua, Zeng Gangtie i dodao da se robotske ruke mogu koristiti i za najopasnije zadatke.

Na ideju o robotu došao je tokom proslave Lunarne nove godine, kada je Vuhan bio zatvoren, a broj zaraženih i umrlih svakog dana ubrzano rastao.

Zeng je želio da doprinese nastojanjima da se svima kojima je potrebno pruži odgovarajuća pomoć. Prvoga dana Lunarne nove godine od prijatelja Dong Jiahonga, predsjednika pekinške bolnice Tsinghua Čangung čuo je da je najveći problem u tomu što se zdravstveni radnici "na prvoj liniji obrane" lako zaraze koronavirusom.

Odlučio je da okupi tim koji je preradio dvije mehaničke ruke uz pomoć iste tehnologije koja se koristi na svemirskim stanicama i za istraživanja Mjeseca.

"Roboti su gotovo u potpunosti automatizovani, pa čak uspijevaju da se dezifikuju nakon pregleda pacijenta", pojasnio je Zeng i dodao: "Ali ljekari smatraju da je bolje pribjeći što manjoj automatizaciji, jer prisutnost ljekara smiruje i tješi pacijenta".

Tim trenutno raspolaže sa dva robota, od kojih je jedan još uvijek u univerzitetskoj laboratoriju, a drugi je u bolnici Vuhan Union, gdje su ljekari počeli da se osposobljavaju za njegovu upotrebu, prenosi N1.

Ako sve bude išlo po planu, robot će početi da se koristiti na pacijentima oboljelim od koronavirusa u Vuhanu od nedjelje, rekao je Zeng.

Naučnik je dodao da bi želio da izradi još sličnih robota, ali sredstva univerziteta "su presušila". Izrada jednog robota košta 72.000 dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније