Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

02. 03. 2020. 23:30 >> 23:31

RUSKI NAUČNICI

Kanibalizam sve češći kod polarnih medvjeda

Ruski naučnici koji prate život polarnih medvjeda na Arktiku primijetili su među tim životinjama porast kanibalizma, za što odgovornima smatraju ljude.

Kako kaže naučnik Ilija Mordvincev iz Severcovljeva instituta za ekologiju i evoluciju koji djeluje pri moskovskoj ruskoj Akademiji nauka, uočili su i češće slučajeve napada mužjaka na ženke s mladunčadima. Pretpostavljaju da je za kanibalizam odgovoran nedostatak hrane.

Rezultati studije objavljeni za vikend upućuju na to da je posljednjih godina primijećen veći broj slučajeva u kojima su ove životinje lovile i jele pripadnike vlastite vrste. Mordvincev kaže da nije u potpunosti jasno je li to povezano s klimatskim promjenama.

"Kanibalizam je među polarnim medvjedima poznat, no zabrinjava nas to što su takvi slučajevi prije bili rijetki, a danas ih evidentiramo češće. U nekim razdobljima tokom godine jednostavno nema dovoljno hrane i veći mužjaci napadaju ženke s mladima", pojasnio je.

Zbog nedostatka leda moraju na kopno

Polarni medvjedi najčešće love tuljane na santama leda. Obzirom na to da Arktički okean duže bude bez leda, oni su primorani da krenu na kopno kako bi pronašli hranu.

"U posljednjih je nekoliko mjeseci objavljeno nekoliko izvještaja koji upućuju na to da se medvjedi sve češće približavaju mjestima na kojima žive i rade ljudi", kazao je ruski naučnik.

Ukazao je i na sve veći broj ljudi koji u posljednje vrijeme žive u tim regijama, na primjer naftaši i vojnici, što je još jedan razlog zbog kojeg se na tim područjima češće viđaju medvjedi.

Ranije na Arktiku nije živjelo toliko ljudi, pa se nije moglo ni zabilježiti toliko slučajeva kanibalizma među polarnim medvjedima.

Mordvincev vjeruje da je takva promjena posljedica globalnog porasta temperatura.

"Životinje se prilagođavaju i nastoje da se što bolje nose sa novonastalim okolnostima", smatra Mordvincev.

Prošlogodišnja studija ukazuje na to da polarni medvjedi ljeti konzumiraju biljke i ptičja jaja. Dodao je i da na obali i ostrvima u zadnje vrijeme nije pronađen nijedan uginuli medvjed sa simptomima ekstremne iscrpljenosti.

U sklopu akcije praćenja polarnih medvjeda Rusija će uskoro početi prebrojavati te životinje kako bi saznala što više o toj ugroženoj vrsti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније