Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

18. 02. 2013. 14:23   >>  14:19

OVO NIJESTE ZNALI

Diznijev "nedovršeni" svijet

Volt Dizni imao je velike planove za svoje odmaralište sa omiljenim likovima. Nažalost, vizionar je umro nekoliko godina prije nego što se otvorio futuristički grad 1971. u Orlandu na Floridi.



 

Jedan od Diznijevih planova  bio je da stvori eksperimentalni prototip zajednice budućnosti. Iako nije uspio da realizuje svoj plan, njegovo carstvo posjećuju milioni.

Iako je mnogo toga rečeno o Diznilendu, postoje stvari koje nijesu poznate svima.Donosimo neke od njih:

Diznijev svijet u Orlandu veliki je 103.6 kvadratnih kilometara. U pitanju je površina koju zauzimaju čitavi gradovi, a površina San Franciska je gotovo ista – 121 kvadratni kilometar. 

Nije lako održavati ovaj zabavni grad, zbog čega Diznijev svijet zapošljava oko 62.000 ljudi. To ga čini jednom na jačih privatnih kompanija u SAD. 

Svakog dana zaposleni pronađu oko 200 pari naočara za sunčanje koje završe u dijelu za izgubljene stvari. 

U Diznijevom svijetu, tačnije na zemljištu Epcot, svake godine se uzgoji oko 30 tona voća i povrća. Ta hrana se koristi u kulinarskoj ponudi ovog zabavnog parka. 

 

 



Hrast slobode na samom Trgu slobode u Magičnom kraljevstvu star je više od 100 godina, a preko svojih plodova žireva postao je otac više od 500 hrastova u njegovoj okolini. 

U Pepeljuginom dvorcu nalazi se apartman namijenjem princezama, a u njemu može da spava šestoro ljudi. Veliki LCD ekran prerušen je u magično ogledalo, a cio apartman prepun je ugodnih iznenađenja. Nažalost, apartman se ne može rezervisati pošto se njegovi dobitnici biraju nasumično, kao i osvajači princezinog srca.

Oko 25 kilometara od Diznijevog svijeta smješten je rezervat koji pokriva 12.000 hektara močvarnog tla koji je kompanija kupila 1990. godine. Dizni osigurava sredstva potrebna za očuvanje divljeg života u rezervatu kao naknadu za to što je zabavni park oduzeo prirodi svojom izgradnjom. ("Budget Travel")


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније