Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Objavila: R.B. ]

21. 12. 2019. 16:51 >> 16:52

PRAZNIČNI STRES

Pripremite ljubimca za petarde i vatromete

Neki psi i nemaju strah od vatrometa i petardi, kao što je slučaj sa lovačkim psima. Oni su već navikli na zvuk i miris puške i baruta. Međutim, većina pasa nije navikla na te zvuke, pa je period novogodišnjih i božićnih praznika veoma stresan za ljubimce i njihove vlasnike.

Portal Cuko prenosi da je sasvim prirodno da se psi plaše glasnih zvukova. Zvukovi pokreću njihov nervni sistem, pa psi mogu postati nervozni i preplašeni.

Vatrometi i petarde za vašeg psa će biti stresnije od na primjer zvukova grmljavine.

Kako pomoći psu da što lakše prebrodi anksioznost koja nastaje usljed jakih zvukova?

1. Priprema

Postarajte se da vaš pas dočeka praznike na mjestu gdje neće moći tako glasno da se čuju vatrometi i petarde. Ako je pas stalno napolju, uvedite ga u kuću da bude sa vama na sigurnom.

2. Prilagođavanje

Najbolji način da pripremite psa za vatromet jeste da mu unaprijed puštate zvuk istog. Iako se čini jednostavnim, ovaj proces može trajati neko vrijeme. Najbolje bi bilo da tri do četiri mjeseca ranije puštate zvuk vatrometa, postepeno ga pojačavajući prije nego što pas jede, igra se ili ide u šetnju.

3. Komunikacija

Ako ćete praznike provesti kod kuće sa psom, pružite mu podršku kako bi bio što opušteniji. Ljudi komuniciraju riječima, ali to psu nije dovoljno, potrebno je da osjeti vašu energiju.

Mnogi psi pobjegnu od kuće za vrijeme praznika, pa je potrebno da budete na većem oprezu i obavezno povedite računa da pas sa sobom ima identifikaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније