Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2019. 09:13   >>  09:12 8

LJUBLJANA

Pronađeni dokumenti iz vremena Titovog liječenja

U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kojem je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom.

Kako se navodi, dokumentacija baca novo svjetlo na posljednje mjesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi u bivšoj državi.

Kako je prvi izvijestio slovenski portal 24ur, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja se zadnji put koristila kao sklonište u vrijeme vazdušne opasnosti za vrijeme kratkotrajnog slovenskog junskog rata s JNA 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim liječenjem u Ljubljani završila u Beogradu.

Većina papira otkriva šta je sve plaćeno u vrijeme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, ukazujući na lagodan život koji je okruživao Tita i u njegovim zadnjim danima. Naime, kako piše 24ur, u mjesec dana pojedeno je 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram "baby beef"-a, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršuta i 90 kilograma konzervirane šunke.

U istom jednomjesečnom razdoblju plaćena je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom računu naručeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni...

Osim računa koji ukazuju na kako se u to vrijeme živjelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim je Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsjednika Jugoslavije koštati 33.437 dinara. Titovo liječenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od dva miliona i sto hiljada dinara. Liječio ga je konzilijum u kojem je bilo sedam ljekara, od čega trojica iz Slovenije, kao i po jedan ljekar iz SAD-a i Rusije, piše Jutarnji.hr.

Tito je u UKC Ljubljana proveo zadnja četiri mjeseca svog života. Iako je poznato da nije baš slušao ljekare i da se nije želio odreći omiljene hrane i pića, Tito je zadnjih 68 dana bio u vještačkoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao konzumirati hranu i piće koja je, prema pronađenim računima, plaćena u vrijeme njegovog boravka u Ljubljani.

Očigledno je da su ta hrana i piće bili naručeni za njegovo osoblje, a ne za samog Tita.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније