Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta, objavila B.B. ]

25. 10. 2019. 10:54 >> 10:56

DJELO ČIMABUEA NA AUKCIJI

"Ismijavani Hrist" procijenjen na šest miliona eura

Rijetko remek djelo italijanskog srednjevjekovnog slikara Čimabuea (1272-1302), koja je nadavno otkriveno u kuhinji jedne porodice u Francuskoj, gdje je visilo godinama, procijenjeno je na između četiri i šest miliona eura i biće u nedjelju ponuđeno na aukciji u sjevernom francuskom gradu Sanlisu, na kako se očekuje, aukciji godine u Francuskoj.

Prodaju slike porodica iza Kompjenja povjerila je aukcijskom centru Akteon.

"Ismijevani hrist" naziv je ove slike malog formata, 25,8 sa 20,3 centimetara. Ona predstavlja jedan element diptiha iz 1280. koji se sastojao iz osam panela slične veličine koji predstavljaju Stradanje Hrista.

Dvije scene su do sada poznate, slika "Bičevanje Hrista" koja se nalazi u kolekciji Frik u Njujorku i "Djevica sa djetetom opkoljena sa dva anđela" u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Jedna starija gospođa nedavno je donijela sliku u ispostavu Akteona u Kompjenju. Mala slika bila je okačena između njenog salona i kuhinje, iznad grejne ploče. Porodica je uvijek mislila da se radi o običnoj ikoni.

"Tragovi starog okvira, sitne tačkice urađene na isti način četkom, stil, ukrašavanje zlatnom podlogom, podudaranje leđa panela i stanje tri panela potvrđuju da je ova slika predstavljala lijevu stranu istog diptiha", navela je prodajna kuća pošto je sliku analizirao kabinet stručnjaka za stara djela Tirken iz Pariza.

Pregled infracrvenim zracima pokazao je da je djelo izvanredno očuvano, rekao je stručnjak Erik Tirken i ocijenio da neće biti osporavano autorstvo slike pošto je toliko očigledno kada se poredi sa drugim njegovim poznatim djelima da se radi o istoj ruci. On je rekao da izvedba, ornamenti, stil sve ukazuje da se radi o tom slikaru.

Prvi put u više decenija se pojavljuje neka slika Čimabuea na aukciji. Istoričari tom umjetniku pripisuju samo desetak djela na drvetu, potvrđenih da su sigurno njegova, od kojih ni jedno nije potpisano.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније