Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: M.L.B. [ Beta ]

03. 10. 2019. 09:50   >>  09:51

HOLOKAUST

Argentinski muzej preuzeo nacističke predmete

Muzej holokausta u Buenos Ajresu preuzeo je najveću kolekciju nacističkih predmeta ikada otkrivenu u Argentini.

Argentinska policija i agenti Interpola pronašli su 2017. više od 70 nacističkih predmeta sakrivenih iza police za knjige u kući kolekcionara, u okviru istrage o umjetničkim djelima.

Među pronađenim stvarima su bile biste Adolfa Hitlera, instrument za mjerenje ljudksih glava u svrhu određivanja rasne čistoće i statue nacističkih orlova sa kukastim krstovima u kandžama. Predmeti će ostati u Muzeju holokausta do završetka istrage.

Posjedovanje nacističkih predmeta u Argentini može biti ilegalno ako se ustanovi da te stvari izazivaju rasnu ili vjersku mržnju u javnosti, iako privatno mogu da budu dozvoljene.

Još nije odlučeno da li je kolekcionar prekršio zakon protiv diskriminacije, pa je za sada optužen samo za posjedovanje predmeta ilegalnog porijekla.

Argentinski i nemjački stručnjaci kažu da je najveći broj predmeta originalan. Tu su bile i igračke za koje vlasti navode da su bile korišćene za indoktrinaciju djece, nacistički pješčani sat i kutija harmonika s utisnutim kukastim krstovima. U kolekciji je bio i negativ fotografije Hitlera s lupom sličnom onima pronađenim u kutijama.

Pretpostavka istražitelja i argentinske jevrejske zajednice je da su te stvari u Argentinu donijeli nacisti poslije Drugog svjetskog rata, kada je ta zemlja postala utočište za neke od najzloglasnijih ratnih zločinaca.

Direktor muzeja je rekao da su te stvari ohrabrivale "mržnju, smrt i razaranje", a da će postati dio izložbe "u službi prenošenja demokratskih vrijednosti, obrazovanja i borbe za sjećanje da se tragedije poput holokausta ne bi ponovile".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније