Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

25. 09. 2019. 09:51 >> 09:56

VRIJEDAN 11 MILIJARDI DOLARA

U Kini otvoren novi mega aerodrom

Kineski novi mega aerodrom vrijedan 11 milijardi dolara otvorio je svoja vrata putnicima, piše BBC.

Međunarodni aerodrom Daxing (Beijing Daxing International Airport) se nalazi u Pekingu, a zvanično ga je otvorio kineski predsjednik Si Điping. 

Aerodrom se prostire na 700.000 kvadratnih metara, što znači da je njegova veličina jednaka veličini 98 fudbalskih terena. Postojeći aerodrom u Pekingu je drugi najprometniji na svijetu odmah nakon aerodroma u Atlanti.

Zadatak novog aerodroma je da smanji pritisak na postojeći aerodrom u Pekingu koji prima previše putnika.

Daxing predstavlja najveći terminal na svijetu smješten u jednoj zgradi, a očekuje se da će do 2025. godine primiti 170 miliona putnika.

Aerodrom je otvoren danas, a sedam domaćih aviokompanija ga već počinje koristiti. Njih predvodi China Eastern Airlines, a međunarodni avioprevoznici uključujući British Airways, Cathay Pacific i Finnair su najavili linije za Daxing.

Novi aerodrom je udaljen 46 km od trga Tjenanmen, a dizajnirala ga je slavna arhitektica Zaha Hadid. Otvaranjem novog aerodroma Peking se pridružio grupi gradova, uključujući London i Njujork, koji imaju dva velika međunarodna aerodroma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније