Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Objavio: I. P. ]

04. 07. 2019. 14:16 >> 14:18
7

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Crnogorski IQ iznosi 86, ispred nas SLO, HR...

Crna Gora ima državni IQ – (86), pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja svjetske inteligencije, sprovedenog u 203 države sa nekoliko zemalja van Evrope.

Od zemalja u regionu Slovenija ima IQ od 99, Hrvatska 96, Srbija 90, BiH 89, Albanija 82, koliko ima i Sjeverna Makedonija.

Stanovnici BiH imaju isti državni koeficijent inteligencije kao Jermenija, Irak, Kazahstan, Uzbekistan i Tajland.

Na vrhu ljestvice su Japan, Tajvan i Singapur, sa IQ od 106 bodova, što je malo ispred Kine (104).

Zbog promjene u metodologiji i nedostatka rezultata iz standardizovanih međunarodnih školskih ispita, iznenadni novi evropski prvak je Bjelorusija (102), a odmah za njom slijedi očekivana grupa država - Finska, Holandija, Njemačka, Estonija i Lihtenštajn sa IQ od 101.

Na dnu svjetske IQ ljestvice nalazi se 14 zemalja, većinom iz Afrike, kojima je nametnut arbitrarni IQ od 60 - što zbog nedostatka rigoroznih podataka, što zbog statističke nestalnosti algoritma na nižoj margini.

U analizi su sarađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Ričard Lin i politički istraživač Dejvid Beker, a sve kalkulacije za harmonizaciju podataka raznih izvora su zabilježili u knjizi "Inteligencija nacija", prenosi klix.ba.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније