Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: B92, Objavila: M.M.Lj. ]

22. 06. 2019. 21:00   >>  21:06

TROSTRUKA OSKAROVKA

Meril Strip napunila 70 godina

Jedna od najvećih i najboljih glumica Holivuda Meril Strip, danas slavi 70. rođendan.

 

Netipična je holivudska zvijezda. Nije skandalozna, niti sklona ljubavnim aferama, njen privatan život nije zanimljiv tabloidima i već godinama živi povučeno sa porodicom na jezeru u Konektikatu.

Meril Strip je rođena 1949. godine u Nju Džersiju. Odrasla je sa roditeljima i dvojicom braće u Bernardsvilu, a školovala se na Vasar Koledžu i Jejlu.

Ova višestruko nagrađivana glumica za prestižnu filmsku nagradu Oskar, nominovana čak 21 put, a osvojila ga je čak tri puta.

U svom prvom filmu "Jullija" igrala je sporednu ulogu, ali je ulogom u sljedećem filmu, "Lovac na jelene" obezbedila sebi prvu nominaciju za Oskara.

Već naredne godine u filmu "Kramer protiv Kramera" osvojila je Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Krunom njene bogate karijere mnogi smatraju ulogu u filmu "Sofijin izbor" 1982. kada je dobila nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu, dok je 1978. postala vlasnica nagrade “Emi” za mini-seriju "Holokaust".

Na audiciji za snimanje filma King-Kong bila je odbijena zbog nedovoljno atraktivnog izgleda.

"Producent je pitao svog sina na italijanskom: “Zbog čega si mi doveo ovu ružnu ženu?', a ja sam mu na italijanskom odgovorila: “Oprostite što nisam dovoljno lijepa da glumim u King-Kongu”, rekla je Strip.

Glumicu pamtimo po ulogama u mnogim filmovima, od kojih se izdvajaju: Moja Afrika, Plač u tami, Smrt joj dobro pristaje, Marvinova soba, a njena najzapaženija uloga 90-ih svakako je uloga Frančeske u filmu Klinta Istvuda Mostovi okruga Medison.

Znamo je i po ulogama u filmovima Mama mia, Čelična lejdi i Đavo nosi pradu.

Pored Oskara, glumica je osvojila nevjerovatnih osam Zlatnih globusa, a za isti je nominovana čak 28 puta.

Glumica je inače bila vjerena za glumca Džona Kazala koji je umro od raka pluća, a 1978. godine udala se za vajara Dona Gamera sa kojim ima četvoro djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније