Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92.net, objavila B.B. ]

17. 06. 2019. 23:49 >> 23:52

ZBOG OPASNE INFEKCIJE

Vrsta papagaja kakapo pred izumiranjem

Novozelandska autohtona vrsta papagaja kakapo je na rubu izumiranja zbog opasne gljivične infekcije.

Petina ovih ptica je ugrožena zbog aspergiloze, infekcije koja napada disajne organe, a već je sedam jedinki uginulo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Posljednja ptičica koju je infekcija zahvatila, imala je tek nešto više od tri mjeseca kad je uginula u zoološkom vrtu u Oklandu, piše Jutarnji.hr.

Ova vrsta ptice je postala popularna nakon što je pokušala da se pari sa glavom Marka Karvardinea, zoologa i fotografa, koji je sa poznatim glumcem i komičarem Stefenom Frajom prije deset godina snimao dokumentarac o ovim papagajima za BBC na Novom Zelandu.

Nekada je ova vrsta papagaja koja ne može da leti živjela širom Novog Zelanda, ali su im ljudi uništili prirodno stanište, a potom ih je i zadesila infekcija i tako se našla na granici izumiranja.

Stotinu stručnjaka ulaže napore da spasi preostalih oko 200 papagaja.

Ukupna populacija broji još 72 ženke i 142 mužjaka, čija težina može biti i preko dva kilograma. Stanište im je na udaljenim ostrvima, daleko od predatora.

Čim se primijeti da je ptica bolesna, premješta se na veće ostrvo, gdje se radi dijagnostika, CT, a potom i intenzivna terapija koja može potrajati i mjesecima.

Iz zoološkog vrta u Oklandu su rekli da je posljednja ženka uginula zbog ozbiljne infekcije pluća, jer nijesu mogli da je pošalju na operaciju koja bi joj omogućila normalno disanje.

Ministarka za zaštitu životne sredine Eugeni Saž izjavila je za novozelandski portal "Stuff" da svaki put kada jedan kakapo ugine, to je tužan dan.

U maju ove godine veterinari na Novom Zelandu izveli su prvu operaciju mozga na nekoj ptici ikada, a sve u naporima za opstanak vrste. Teška i zahtjevna operacija na 56 dana staroj ptičici bila je uspješna i nekoliko nedjelja kasnije veterinari su objavili da je papagaj u odličnom stanju i da ga čeka povratak u prirodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније