Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Tanjug, objavila B.B. ]

07. 06. 2019. 13:05 >> 13:13

FESTIVAL U NJEMAČKOJ

Napravljen najveći dvorac od pijeska na svijetu

U Bincu, na njemačkom ostrvu Rigen, napravljen je najveći dvorac od pijeska na svijetu visok više od 17 metara, utrošeno je 11.000 tona pijeska, a za ovaj posao bilo je potrebno 12 vajara i osam tehničara.

Projekat je rađen pod vođstvom "Skulpture Projects Gmb", Tomasa van den Dungena, na festivalu skulptura.

Timu koji je izgradio najveći pjeskoviti dvorac na svijetu trebalo je oko 3,5 nedjelje rada, osam sati dnevno. Pješčani dvorac je izgrađen samo sa pijeskom i vodom - bez aditiva i neke unutrašnje potporne strukture.

Prečnik kružne osnove bio je približno 26 metara dok je uz pomoću lasera i GPS-a izmjerena visina od 17,66 metara. Time je dvorac iz Binca smijenio aktuelnog rekordera iz Duizburga, dvorac visok 16,68 metara.

Za dvorac iz bajke upotrijebljeno je 11.000 tona pijeska. Prošle srijede doputovao je žiri iz Engleske, koji je izmjerio kulu.

Posjetioci će moći da je vide do trećeg novembra, kada će biti srušena. Očekuje se da će grad posjetiti 200.000 turista.

Ostrvo Rigen je dugo čekalo da obori rekord. Godine 2017. kula od pijeska srušila se tri dana prije nego što je bila završena, a 2018. planove su im poremetili galebovi, koji su napravili gnijezdo u ruševini pješčanog zamka od prethodne godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније