Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

11. 04. 2019. 23:43   >>  23:43

EKSPERIMENTALNA OPLODNJA

U Grčkoj rođena beba od tri roditelja

Ljekari u Grčkoj i Španiji objavili su da su uspjeli da naprave dijete sa genetskim materijalom tri osobe, kako bi izliječili neplodnost pacijentkinje. Dječak koji je rođen u utorak, težak je 2.9 kg. Majka je 32-godišnja Grkinja koja je nekoliko puta bezuspješno pokušavala da zatrudni pomoću standardne procedure vještačke oplodnje.

Ljekari smatraju da će ova eksperimentalna vještačkaoplodnja "ući u medicinsku istoriju" jer će se njome moći pomoći neplodnim parovima širom svijeta.

Međutim, neki stručnjaci iz Velike Britanije kažu da postupak pokreće etička pitanja i da se nije smio dogoditi.

Nasljedne smrtonosne bolesti

U eksperimentalnoj in vitro oplodnji (IVF), koja je razvijena kako bi pomogla porodicama koje imaju nasljedne smrtonosne bolesti, koje se mogu prenijeti sa majke na dijete, ljekari su koristili jajnu ćeliju majke, spermu oca i još jednu doniranu jajnu ćeliju druge žene.

"Neotuđivo pravo žene da postane majka i prenese sopstveni genetski materijal, postala je stvarnost", rekao je predsjednik Instituta za život u Atini doktor Panagiotis Psatas

"Ponosni smo što možemo da predstavimo inovaciju međunarodnog nivoa u potpomognutoj oplodnji. Sada možemo da omogućimo ženama koje nijesu mogle da zatrudne pomoću standardne vještačke oplodnje ili koje imaju rijetke nasljedne mitohondrijske bolesti da imaju zdravo dijete", dodao je.

Etičke nedoumice

Ali, sa timom grčkih i španskih ljekara ne slažu se neki drugi pripadnici iste medicinske struke, odnosno smatraju da je ovaj postupak etički upitan.

"Brine me što nema jasnih dokaza da je bilo potrebno ukloniti genetski materijal iz jajne ćelije majke i prenijeti ga u ćeliju donora“, rekao je liječnik Tim Čajld sa Univerziteta u Oksfordu.

"Nijesu nam još poznate moguće opasnosti povezane sa ovom eksperimentalnom tehnikom. Istina je da bi ovakva IVF procedura mogla da pomogne porodicama s nasljednom mitohondrijskom bolešću, ali to ovdje nije bio slučaj. Pacijentkinja je možda mogla da zatrudni i uz dodatan ciklus standardne in vitro oplodnje", dodao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније