Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ N1; Objavila: M.M ]

29. 03. 2019. 08:18 >> 07:56

NASA

Volonterima plaćaju izležavanje u krevetu

NASA će platiti volonterima 16.500 eura da provedu dva mjeseca u krevetu kako bi pomogli naučnicima da smanje posljedice svemirskog putovanja na astronaute, a iako se to možda čini kao posao iz snova, pomisao na neprekidno ležanje nije baš primamljiva, pišu britanski mediji.

Muškarci i žene, njih 24, biće podijeljeni u dvije grupe i smješteni u jednoj sobi. Od njih će se tražiti da sve rade u ležećem položaju - od toga da tako jedu, do obavljanja nužde.

Svaki od učesnika dobiće 16.500 eura.

Volonteri će imati televizor, moći će čitati i baviti se drugim aktivnostima kako im ne bi bilo dosadno, piše The Sun.

Učesnici ovog istraživanja ležaće u krevetima dva mjeseca da bi se utvrdilo kako svemirski let utiče na ljudsko tijelo.

Riječ je o zajedničkoj studiji NASA i Evropske svemirske agencije (ESA) koja će biti sprovedena u Njemačkom svemirskom centru (DLR).

"Ova studija će nam omogućiti da se pozabavimo pitanjem mišićne atrofije koju uzrokuje bestežinsko stanje, ali i drugi stresori poput kosmičkog zračenja, izolacije i prostornih ograničenja", rekla je voditeljka istraživanja Dženifer Ngo-An iz ESA.

"Različiti rizici za zdravlje astronauta moraju se smanjiti na najmanju moguću mjeru kako bi svemirske misije bile moguće", kazala je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније