Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila: R.P. ]

13. 03. 2019. 23:46 >> 23:12

"ŠPIJUN" NA OGRLICI

Kućni ljubimci nova ciljna grupa mobilnih operatera

Među mnogobrojnim "nosivim" spravicama koje su nedavno predstavljene na Svjetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, bili su i monitori koji se mogu pričvrstiti na ogrlice pasa ili mačaka.

Uređaj vlasniku omogućava da na pametnom telefonu prati lokaciju svog ljubimca i nivo njegove aktivnosti. Recimo, koliko je dugo šetao, trčao, igrao se ili spavao.

Neke čak omogućavaju da se na aplikaciji odredi "sigurna zona" oko kuće i da se primaju poruke upozorenja kada ljubimac izađe iz tog područja.

Vodafon, drugi najaveći svjetski mobilni operater, predstavio je tako u Barseloni ovakav uređaj nazvan "Kippy". Od čelika je, vodootporan i opremljen punjivom baterijom koja može trajati 10 dana sa jednim punjenjem. Radi sa SIM karticom uz mjesečnu pretplatu od četiri do šest eura.

Prodaja pametnih telefona u globalnom je padu drugu godinu zaredom. Ljudi duže zadržavaju svoje mobilne telefone jer na tržištu nedostaje velikih inovacija. Povezivanje mobilnih telefona i kućnih ljubimaca moglo bi da okrene trend, nadaju se u mobilnoj industriji.

"Pod pretpostavkom da svako ljudsko biće u Evropi, ono koje je to željelo, već ima mobilni telefon, Vodafon mudro pokušava da poveže ljubimce sa vlasnicima i mobilnim. Tržište kućnih ljubimaca izuzetno je unosno", rekao je analitičar Ben Vud.

Pretpostavlja se da širom svijeta oko 300 miliona pasa i mačaka živi u domaćinstvima.

"To je relativno velika baza za prodaju proizvoda. Istu tehnologiju kojom se koriste ljudi, industrija nastoji da primeni i na ljubimcima", zaključio je Vud.

Na tržištu već postoje kamere kojima kućne ljubimce možete "špijunirati" dok nijeste kod kuće, a postoje i toaleti za mačke koji se sami čiste.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније