Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

12. 03. 2019. 11:43 >> 11:21

PROJEKAT U KINI

Prave najsavremeniji sistem za prepoznavanje lica

Kina ima cilj da stvori najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu, i to namjerava da učini projektom koji je pokrenulo Ministarstvo za javnu sigurnost 2015. godine, a koji se razvija u saradnji s kompanijom za sigurnost čije je sjedište u Šangaju.

Kina je već ugradila više od 170 miliona najsavremenijih kamera za nadzor širom zemlje.

Cilj ove najmodernije mreže je da identifikuje bilo koga od svojih 1,4 milijarde građana u roku od tri sekunde.

Samo prošlog septembra Kina je instalirala preko 20 miliona sigurnosnih kamera širom zemlje, piše Daily Mail, prenosi Tanjug.

Jedan od primjera kako se u Kini ovaj masovni nadzor, koji je opremljen najnaprednijom vještačkom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica, suprotstavlja kriminalu su i visokotehnološke sunčane naočare koje policija u centralnoj Kini koristi, a koje su opremljene tehnologijom prepoznavanja lica kako bi se uočili osumnjičeni za kriminal na željezničkim stanicama.

Takođe, saobraćajna policija u Šenženu je montirala 40 kompleta kamera za nadzor pod nazivom "robocop" kako bi identifikovala lica neposlušnih vozača i regulisala saobraćaj.

U istom gradu na pješačkim prelazima pješaci dobijaju trenutno obavještenje o novčanoj kazni čim prekrše pravila, a istovremeno slike i imena ljudi koji prelaze ulicu na crveno svjetlo projektuju se na velike LED ekrane.

Na velikim stadionima, koristeći tehnologiju prepoznavanja lica kao dio sigurnosnih mjera, policija je za dva mjeseca uhapsila tri bjegunca na koncertima pjevača Džeki Čunga u Hong Kongu.

Kina je uvela prepoznavanje lica i u druge javne sfere - od nadgledanja studentskih domova do ograničavanja korištenja toalet papira u javnim toaletima.

Protivnici ovakvog sistema navode da se ovim metodama u potpunosti ukida slobodu građanima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније