Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92.net, objavila B.B. ]

07. 03. 2019. 09:15   >>  08:49 2

TRAMPU VRIJEDNI DAROVI

Od stranih lidera 140.000 dolara u poklonima

Strani lideri obasuli su američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovu porodicu sa više od 140.000 dolara u poklonima tokom prve godine provedene u Bijeloj kući, a najskuplje poklone su darivali Kina i Saudijska Arabija.

Prema godišnjem računovodstvu Stejt departmenta o poklonima, kineski predsjednik Si Đinping poklonio je Trampu i prvoj dami Melaniji dva najskuplja poklona 2017. godine - okićenu kaligrafiju i kutiju, vrijedne 14.400 dolara i set posuda od porculana koji sa otisnutom ružičastom kućom u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago vrijedne 16.250 dolara.

Saudijske i zalivske arapske države dale su barem 24.120 dolara u poklonima.

Među njima je bila i ogrlica vrijedna 6.400 dolara sa rubinom i smaragdom od kralja Salmana iz Saudijske Arabije, pozlaćeni model borbenog aviona vrijedan 4.850 dolara od prestolonasljednika Bahreina, bronzane statue tri antilope od prestolonasljednika Abu Dabija vrijedne 3.700 dolara, kuvajtski kovani novac vrijedan 1.610 dolara kuvajtskog emira i kraljevski parfem u torbici od kože gmizavaca vrijedan 1.260 dolara od zamjenika premijera Omana.

Drugi na Bliskom istoku nijesu štedjeli kada se radi o poklonima za porodicu Tramp, pokazala je lista od 64 stranice koju je sastavila Kancelarija Protokola Stejt departmenta, koja će biti objavljena sjutra u Federalnom registru.

Trampovi su dobili personalizovanu knjigu psalma vrijednu 4.500 dolara od rabina zaduženog za zid u Jerusalimu, zlatnu i dijamantsku ogrlicu i sličan privezak iz crkve Svetog groba u vrijednosti od 5.800 dolara i bisernu scenu jaslica vrijednu 4.200 dolara od grčkog pravoslavnog patrijarha Jerusalima.

Čak je i palestinski lider Mahmud Abas, prije nego što je Trampova administracija pokrenula seriju poteza kojim su ohladili odnosi SAD sa Palestincima, bio velikodušan.

On je Trampu i prvoj dami dao kopiju scene neovizantijskih jaslica, portret Melanije Tramp i fotografiju ukupne vrijednosti od 6.770 dolara.

Među liderima koji su uručili Trampu vrijedne poklone su i njemačka kancelarka Angela Merkel koja mu je poklonila olovke i papir vrijedne 5.264 dolara, predsjednik Francuske Emanuel Makron koji mu je poklonio mapu SAD iz 1783. godine vrijednu 1.100 dolara i premijer Kanade Džastin Trudo statuu lava sa krunom vrijednu 450 dolara.

Pojedini pokloni birani su da bi privukli pažnju predsjednikovog ega.

Među njima je portret Trampa ispred američke zastave od premijera Vijetnama vrijedan 1.380 dolara i foto album pod nazivom "Predsednik Donald J. Tramp u Njujorku" od poljskog predsjednika koji sadrži crno-bijele fotografije predsjednika i višebojne fotografije Trampove kule vrijedan 850 dolara.

Strani lideri poklanjali su prvoj dami SAD Melaniji odjeću, umjetničke predmete, nakit i modne dodatke.

Supruga japanskog premijera poklonila joj je par minđuša sa Mikimoto dijamantima i biserima od 2.200 dolara i zlatnu i akrilnu sliku od 3.000 dolara, dok joj je italijanski premijer dao torbu Feragamo vrijednu 3.400 dolara.

Belgijski premijer i njegov partner poklonili su Melaniji Tramp dvije torbe dizajnera Delvoa vrijedne 1.020 dolara i 2.273 dolara, a Ivanka Tramp je, takođe, dobila Delvo torbu od belgijskog lidera vrijednu 1.023 dolara.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније