Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ AA ]

31. 12. 2018. 19:12   >>  18:45

TURSKA

Jedan od najvećih tepiha podignut i opran nakon 120 godina

Jedan od najvećih tepiha na svijetu, koji već 120 godina ukrašava pod Svečanog salona u istanbulskoj palati Jildiz Sale, prvi put je iznesen iz nje radi pranja i restauracije, javlja Agencija Anadolija.

Tepih Hereke je izrađen daleke 1897. i pod Svečanog salona ukrasio je za tadašnji susret sultana Abdulhamida II i njemačkog cara Vilhelma II.

Nakon 12 decenija tepih je prvi put iznesen iz palate i opran u posebno izrađenom bazenu i posebnim sredstvima, kako bi bio spreman za proces restauracije.

Riječ je o skoro tri tone teškom tepihu ukupne površine od 468 kvadratnih metara. U Svečani salon palate Jildiz će ponovo biti prostrt tek nakon restauracijem koja će trajati i do tri godine.

Zamjenik direktora Kancelarije za upravljanje nacionalnim palatama Turske Ahmet Čapoglu za AA je kazao kako je riječ o najvećem turskom tepihu i jednom od najvećih na svijetu.

"To je vrijedan istorijski artefakt. Sultan Abdulhamid je naredio izradu za prijem njemačkog cara Vilhelma. Šare na tepihu dizajnirao je tadašnji dvorski slikar Emil Meinz", kazao je Čapoglu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније