Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Tanjug, objavila B.B. ]

28. 12. 2018. 23:02 >> 22:36
1

SPOR OKO HITLEROVE KUĆE

Nekadašnja vlasnica traži još novca

Spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau am Inu se nastavlja, pošto je ranija vlasnica podnijela žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na eksproprijaciju.

Republika Austrija, u cilju sprečavanja da ovo zdanje bude mjesto okupljanja neonacista, donijela je odluku da oduzme zdanje od vlasnice, koja se protivila prodaji.

Za oduzimanje država joj je platila odštetu u visini od 310.000 eura. Gerlinde P. sada namjerava da traži veće pare, i to pet puta više, preko suda.

"Isplaćena odšteta je premala za dvospratnu kuću, garaže i parking. Ministarstvo unutrašnjih poslova je samo vrijednost parkinga prenisko procijenilo. Samo parking je vrijedan 840.000 eura, a ne 110.000 eura, koliko je procijenila država", ukazao je advokat Gerhard Lebič.

On je naveo da je već i sudski procjenitelj ukazao da je odšteta bila prenisko procijenjena.

Sama nekretnina je vrijedna između 800.000 i 1,5 miliona eura, naglasio je advokat.

Takođe je nejasno šta će se desiti sa zdanjem, koje je od 2011. potpuno prazno.

Prije eksproprijacije je država plaćala petocifrene kirije za iznajmljivanje zdanja u kojem je Hitler rođen, samo kako bi spriječilo da od njega bude napravljeno mjesto za veličanje nacizma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je saopštilo da namjerava da kuću, koja je pod zaštitom države, najprije renovira, a potom vjerovatno da na korišćenje socijalnim ustanovama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније