Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: BBC/B92, Objavio: I. P. ]

21. 12. 2018. 11:20   >>  11:01 4

TESTIRANJE POKAZALO

Svaka treća flaša škotskog viskija lažna

Testiranje je pokazalo da je 21 od 55 boca legendarnog škotskog viskija - lažna.

Više od trećine boca rijetkog škotskog viskija testiranog u specijalnoj laboratoriji ne sadrži originalno čuveno piće, saznaje BBC Škotska. 

U čak 21 od 55 boca našao se falsifikovani viski ili piće koje nije destilisano u godini navedenoj na deklaraciji. Testovi su sprovedeni na Institutu za istraživanje životne sredine na Škotskom univerzitetu. 

U istraživanju su prvi put korišćene napredne tehnologije. 

Izmjerene su preostale koncentracije radioaktivnog izotopa ugljenika prisutnog u alkoholu u svakoj boci kako bi se utvrdila starost viskija. 

Napitak je na analizu poslala kompanija Rare Whisky 101. 

Boce su izabrane slučajnim uzorkom na aukcijama, u privatnim kolekcijama i maloprodaji.

Prošle godine je ova kompanija otkrila da je viski vrijedan 7.600 funti kupljen u hotelu u Švajcarskoj bio falsifikat.

Neki od najskupljih i najcjenjenijih viskija su se ove godine našli među falsifikatima - Ardbeg 1885 iz privatne kolekcije, kao i Thorne's Heritages, navodno destilovan početkom 20. vijeka i kupljen na aukciji. 

Kompanija RW101 saopštila je da je za deset boca iz 1900. ili ranije utvrđeno da sadrže viski lošijeg kvaliteta od navedenog na deklaraciji. 

Da je potvrđeno da se u 21 flaši nalazi pravi viski, njegova ukupna vrijednost bila bi oko 650.000 eura. 

Kompanija procjenjuje da je viski vrijedan 43 miliona eura u bocama koje se mogu naći na sekundarnom tržištu ili u privatnim kolekcijama - zapravo falsifikat. 

Ova suma je veća i od vrijednosti pića koje se može naći na aukcijskom tržištu u Velikoj Britaniji, koje će do kraja ove godine prema procjenama ove firme, nadmašiti 38 miliona eura. 

Suosnivač firme RW101 Dejvid Robertson rekao je da "većina" prodavaca nije ni svjesna da prodaje lažni viski, ali za svaku rijetku bocu viskija "treba da se pretpostavi da je lažna, dok se ne potvrdi suprotno". 

"Ovaj problem će rasti pošto cijene rijetkih flaša neprestano rastu. Eksplozija potražnje za rijetkim viskijem neizbježno dovodi i do pojave falsifikata."

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније