Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

14. 12. 2018. 13:38   >>  13:12 1

UZ TO I KANIBAL

Najbrža životinja je mrav koga zovu Drakula

Naučnici su objavili ko je najbrža životinja na svijetu. Radi se o mravu mystrium camillae, poznatom i kao mrav Drakula.

Naime, brzina ne zavisi od veličine životinje, pa je tako ovaj sitni insekt, mnogo brži od, recimo, geparda koji može da trčati i do 100 km/h.

Malecki mrav uspijeva da pomjera svoju čeljust 5000 puta brže nego što je treptaj našeg oka i taj pokret napravi brzinom od 320 km/h.

Čeljust mišolovka

Naučnici smatraju da se ta vrsta mrava, koji živi na području Afrike, Australije i Azije, koristi brzinu čeljusti kako bi što prije zgrabio plijen.

"Njihova moćna čeljust funkcioniše kao mišolovka, a svi mehanizmi te sprave spojeni su u jedan mehanizam čeljusti. Mravi se time koriste kako bi zgrabili druge zglavkare. Vjerojatno ih na brzinu onesvijeste, razbiju o neku tvru površinu ili odgurnu", rekao je entomolog Endrju Suarez sa Unuverziteta Ilinois.

Umjesto da zatvaraju i otvaraju gornji i donji dio čeljusti, oni ih velikom brzinom prebacuju sa jedne strane na drugu. Za taj pokret im je potreban samo djelić sekunde, tačnije 23 mikrosekunde. A otrovom umrtve plijen koji zatim odnesu u koloniju kako bi njime nahranili larve.

Piju krv drugih mrava

Ponekad tu vrstu mrava nazivaju Drakulom po fiktivnom liku Drakuli iz istoimenog romana, jer se mystrium camillae hrani na vrlo neobičan način. Naime, kraljica i mravi radilice praktikuju neki oblik kanibalizma, jer probijaju rupe na larvama i jajašcima i hrane se njihovom, mravljom krvi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније