Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

02. 12. 2018. 23:27 >> 23:02

U AUSTRALIJI

Bura zbog aukcije nacističkih artefakata

Aukcija nacističkih artefakata, uključujući sliku Adolfa Hitlera, izazvala je ovaj vikend ogorčenost javnosti u Australiji i pozive da se takvi predmeti unište.

Aukcija je održana u gradiću Bredbu, 90 kilometara južno od Kanbere, izazvavši talas pritužbi na Facebook stranici aukcijske kompanije, na kojoj su objavljene fotografije nacističkih artefakata.

Među njima su noževi sa svastikom, značke, znakovi, novine, dokumenti i kacige. Jedna zbirka, koja je bila vlasništvo jednog njemačkog časnika, sastoji se od njegove fotografije, SS značke, Željeznog krsta, malog noža i poveza za ruku sa svastikom.

Dejvid Smit, opisuje nekoliko tih artefakata u svojem katalogu, kao "veličanstvene" i ističe da ima "izvrsne slike Adolfa Hitlera". Od 700 predmeta na aukciji, 75 je povezano s nacističkim režimom.

Predsjednik jevrejske Protivklevetničke komisije, Dvir Abramovič, rekao je za list "The Australian" da je ta aukcija groteskna i nečuvena.

"To je udarac u želudac žrtvama, preživjelima koji su patili i koji su izgubili rodbinu u holokaustu, kao i australijskim vojnicima koji su umrli boreći se kako bi pobijedili nacistički režim". Nacisti su počinili čudovišne zločine koristeći slike i simbole koji se ovdje nude, a pokušavati zaraditi na tim krvavim predmetima je užasno i nepristojno", rekao je Abramovič.

Dejvid Smit negirao je da je prihod sa aukcije "krvavi novac". Istakao je da predmeti ne glorifikuju nacistički režim, iako se složio da više ne bi trebao koristiti riječ "veličanstveni".

On je dodao da su predmeti ponuđeni na aukciji dio istorije.

Aukcijska kuća u Melburnu "Downies" povukla je nacističke artefakte iz prodaje, zbog kritika jevrejskih grupa, a međunarodna aukcijska kuća "Sotheby's" zabranila je prodaju nacističkih predmeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније