Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Objavio: I. P. ]

25. 11. 2018. 11:16   >>  10:52 2

LETONSKI IZUM

Dronovi umjesto perača prozora na velikim visinama

Dronovi su sve prisutniji na radnim mjestima, te mijenjaju način na koji se poslovi obavljaju, a takođe omogućavaju kompanijama da štede vrijeme, povećaju sigurnost i smanje troškove. Nova ideja je da zamijene ljudske perače prozora na visokim objektima.

Ogromni dron za pranje prozora proizvela je kompanija Aerones iz Letonije, a njegov zadatak je da zamijeni ljude u čišćenju prozora visokih objekata. 

Kompanija Aerones je prvi put stigla na naslovnice 2017. godine kada je koristila svoju letjelicu za spašavanje, a sada tvrdi da njen dron za pranje prozora može da radi 20 puta brže u odnosu tradicionalne metode, kao i da je pri tome rad mnogo sigurniji. 

Letjelica široka tri metra ima 12 propelera, te je opremljena crijevima, sunđerima i kamerama, a njom upravlja čovjek s tla tako što prati proces pranja. 

Dron se napaja pomoću kabla koji ga povezuje s baterijom na tlu, a voda putem crijeva dolazi iz rezervoara koji se takođe nalazi na tlu. Trenutni dizajn omogućava dronu da dosegne visinu od 350 metara, ali bi se daljim razvojem ova visina mogla povećati. 

Kompanija Aerones je osmislila i sopstveni stabilizacijski sistem kako bi dron mogao da se nosi s lošijim vremenskim uslovima. 

Ako vas interesuju sigurnosne mjere u slučaju da dron doživi katastrofalan kvar u letu, ne brinite, letjelica teška 55 kg neće pasti na nečiju glavu jer je kablom pričvršćena za vrh zgrade. 

Video u prilogu pokazuje dron u akciji, ali se ne vidi koliko je on zapravo efikasan u čišćenju, odnosno da li može ukloniti najupornije mrlje, tvrdokornu prljavštinu i slično. 

Kompanija razmišlja i da pomogne vatrogascima nešto drugačijom verzijom drona, a treća verzija predstavljena ranije ove godine se može koristiti za provejravanje i čišćenje velikih vjetrenjača.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније