Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Buka, Objavila: M.M.Lj. ]

13. 11. 2018. 23:21   >>  22:56 1

DA LI STE ZNALI

Iza maske Anonimusa krije se jeziva priča

Maska Anonimusa danas je jedan od najpoznatijih simbola protesta. Ali, da li znate njeno izvorno porijeklo?

 

Svakog novembra širom svijeta održavaju se demonstracije aktivista nadahnutih pokretom „Anonimus“, koji se zalaže za slobodu govora, a zakrivljene crne obrve i brkovi na nasmijanom bijelom licu tog dana mogu se vidjeti na svakom koraku.

Maska Anonimusa danas predstavlja jedan od najpoznatijih simbola bunta i otpora protiv sistema, kao i protiv nepravednih režima, a priča o Gaj Foksu koji stoji iza te maske je zapravo priča o nepravdi koju su početkom 16. vijeka katolici u Velikoj Britaniji trpjeli od strane protestantske većine, kao i o borbi protiv nje.

Naime, u to vrijeme je bilo opasno biti katolik isto koliko i biti lopov ili razbojnik, a porodice koje nisu željele da promijene vjeru, često su bile proganjane, pa su u kućama imale skrivena skloništa u slučaju da naiđe racija. U takvom okruženju rastao je Gaj Foks, mladić iz Jorkšira koji je nakon što mu se majka preudala za katolika i sam riješio da pređe u katolicizam. Kasnije se priključio vojsci koju je služio godinama, a u periodu od 1595. Do 1598. godine učestvovao je u Osamdesetogodišnjem ratu na strani Katoličke Španije protiv Holandske republike gdje je stekao više činove i naučio da rukuje eksplozivom.

Početkom 1604. godine Foks je počeo da se sastaje sa malom grupom engleskih katolika na čelu sa Robertom Kejtsbijem. Svi oni smatrali su da progon katolika potiče od protestantskog kralja Džejmsa i da će sve sve riješiti njegovom smrću. Kejtsbi je počeo da smišlja zavjeru nakon što je izblijedila nada o obezbjeđivanju veće vjerske tolerancije pod kraljem Džejmsom, što je razočaralo mnoge engleske katolike.

Njegovi saučenici u zavjeri bili su Džon Rajt, Tomas Vintour, Tomas Persi, Gaj Foks, Robert Kiz, Tomas Bejts, Robert Vintour, Kristofer Rajt, Džon Grant, Embrouz Rukvud, ser Everard Digbi i Frensis Tresham. Foksu, koji je imao 10 godina vojnog iskustva u suzbijanju Holandske revolucije, je data odgovornost za eksploziv.

Prvi sastanak zavjerenika je održan 20. maja 1604. godine u jednoj gostionici u Londonu. Jedan od zavjerenika je predložio da ubiju kralja i njegovu vlast tako što će dići u vazduh "kuću parlamenta barutom".

Gaj Foks i njegovi saradnici sakrili su u podzemne hodnike ispod britanskog parlamenta znatnu količinu baruta i čekali su priliku da izazovu eksploziju kad kralj posjeti parlament. Ovaj događaj je poznat kao “Barutna zavera”.

Međutim, zavjera je otkrivena vlastima u anonimnom pismu upućenom Vilijamu Parkeru, 4. baronu Montiglu, 26. oktobra 1605. Većina zavjerenika nakon ovoga je pobegla iz Londona, ali je bilo i onih koji su pokušali da pruže otpor. U jednom okršaju ubijen je i Kejtsbi. Osam uhvaćenih, uključujući Foksa, proglašeni su krivim i osuđeni na smrt. Ubistvo je trebalo da bude izvedeno na veoma okrutan način – polovičnim vješanjem i sječom tijela na četiri dela.

Priča kaže da je Foks uspio da skoči sa vješala i slomi vrat, tako da nije dozvolio svojim tamničarima da ga ubiju na tako strašan način. Ipak, tijelo mu je rasečeno i poslato u razne djelove kraljevstva kao opomena drugima.

Danas je Gaj Foks simbol otpora vlastima. Njegov lik prikazuje se kao poznata „Anonimus” maska u borbi protiv internet cenzure.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније