Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Tanjug, objavila B.B. ]

01. 11. 2018. 10:20 >> 09:57

U ZAMBIJI

Pronađen smaragd vrijedan 2,5 miliona dolara

Ogroman i izuzetno rijedak smaragd, vrijedan 2,5 miliona dolara, pronađen je u rudniku u Zambiji.

Radi se o 5.655-karatnom dragom kamenu teškom 1,1 kilogram, a nazvan je Inkalamu, što znači "lav" na lokalnom Bemba jeziku.

Smaragd su pronašli geolog Debaprija Rakšit i rudar Ričard Kapeta 2. oktobra u najvećem svjetskom rudniku Kagem, koji je u većinskom vlasništvu kompanije "Gemfields" bazirane u Londonu.

Imena dobijaju samo najveći i najvrjedniji dragulji. Smaragd Insofru, odnosno slon, pronađen je 2010. godine, a imao je 6.225 karata.

Inkalamu je gotovo dvostruko veći od najvećeg dijamanta na svijetu koji je nazvan Kulinan, a koji je pronađen 1905. godine u Južnoj Africi, prenosi Klix.ba.

Smaragd će biti prodan na privatnoj aukciji u Singapuru u novembru, a 10 odsto od ukupne sume će biti donirano za projekte zaštite divljih životinja u Zambiji i Mozambiku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније