Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index,hr, objavila B.B. ]

19. 10. 2018. 16:01   >>  15:57

NAUČNICI OTKRILI

Fosil ribe star 150 miliona godina

Naučnici su pronašli fosilne ostatke najstarije vrste ribe, slične današnjim piranama, koja se hranila mesom drugih riba.

Ostaci ribe koščate konstitucije pronađeni su na nalazištu u južnoj Njemačkoj. Ta riba živjela je prije 150 miliona godina i imala zube karakteristične za današnje pirane, piše BBC.

Ta opasna riba iz doba Jure, svoje je kao britve oštre zube koristila prilikom hranjenja, kako bi razderala komade mesa i peraja drugih riba. Istraživači su čak u blizini ove drevne pirane naišli i na ostatke drugih riba koje je napala.

"Na istome lokalitetu, pronašli smo druge vrste riba kojima nedostaju djelovi na njihovim perajima. Ako pojedeš cijelu ribu, nahranjen si tog dana, a ako joj pomalo grickaš peraje – imaš hrane za cijeli život", našalio se David Belvud sa "James Cook University".

"Iznenadila nas je činjenica da je ta vrsta ribe imala zube poput današnje pirane. Ona, inače, pripada skupini riba Pycnodontidae koja je poznata po jakoj čeljusti i zubima, ali je iznenađujuće da je postojala još u razdoblju Jure. U tom periodu naše istorije, ovakav tip riba koščate konstitucije nije se hranio tako da je odgrizao komade mesa ili peraja s drugih riba. Na taj način su se hranili morski psi, ali ova vrsta riba nije. Za nju je bilo uobičajeno da se hrani bezkičmenjacima i da pojede cijeli plijen", objasnila je vođa istraživanja Martina Kölbl-Ebert, iz Jura-Museuma u Eizštatu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније