Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila: R.P. ]

20. 10. 2018. 13:05   >>  12:45 3

ŠKORPIJIN OTROV

Najskuplja tečnost na svijetu

Otrov sredozemne žute škorpije, može da bude smrtonosan, ali takođe može pomoći da zaradite milione dolara.

Sredozemna žuta škorpija, jedna je od najopasnijih škorpija na planeti, a njen otrov je najskuplja tečnost na svijetu - njena vrijednost je 39 miliona za 3,78 litra.

Čak i ako biste imali novac, ne biste mogli da odete i kupite litar otrova, jer ga možete dobiti samo u malim količinama. Naime, za 130 dolara biste dobili kap koja je manja od zrna šećera.

Razlog je veoma jednostavan: veoma je teško doći do otrova.

Kako bi se dobila dragocjena tečnost, otrov mora da se izvlači ručno, a samo jedna škorpija proizvodi, u većini slučajeva, najviše dva miligrama otrova.

Samim tim, iz jedne škorpije biste morali da izvadite otrov 2,64 miliona puta kako biste dobili 3,78 litra tečnosti.

Jedan ubod nije dovoljan da ubije zdravog čovjeka, ali sasvim sigurno izaziva bol.

Škorpija, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov radi hvatanja plijena, odbrane od mogućih prijetnji i podjarmljivanja partnera tokom parenja. Škorpijin otrov se sastoji od niza jedinjenja, od kojih neka pogađaju nervni sistem.

Osnivač "Venomtech", farmaceutske kompanije koja se bavi proizvodnjom ljekova, Stiv Trim jedan od je nekoliko dovoljno hrabrih ljudi koji je spreman da iskoristi moćan otrov škorpije, upravo zato što sadrži mnoštvo korisnih sastojaka koji mogu da pomognu razvoju medicine.

Hlortoksins, na primjer, savršene je veličine da se veže sa određenim tumorskim ćelijama u mozgu i kičmi što je značajno za identifikovanje specifične veličine i mjesta na kome se nalazi kancer. Istraživači su koristili škorpije za eliminaciju malarije kod komaraca.

Ovo su samo neke od medicinskih koristi koje su istraživači pronašli u otrovu škorpija. I što ih više istražuju, saznaju sve više njenih koristi, što znači da potražnja za ovim čudotvornim otrovom nastavlja da raste.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније