Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

19. 10. 2018. 09:24   >>  09:07 2

VIŠE NEĆE POSTOJATI

Zbogom čokoladi i pivu

Stotine miliona ljubitelja piva širom planete mogli bi ostati bez omiljenog pića za svega nekoliko decenija.

Usjevi biljaka od kojih se prave nestaju zbog globalnog zagrijavanja.

Poslije prošlonedjeljnog izvještaja Ujedinjenih nacija, dodatna istraživanja pokazala su da postoje potencijalni problemi vezani za klimatske uslove u nekoliko zemalja ključnih za proizvodnju piva - Belgiji, Češkoj i Irskoj, navodi časopis "Nejčer planet".

U novoj studiji koju je vodio Vi Si, naučnik sa Univerziteta u Pekingu, navodi se najmanje pet modela koji pokazuju kako bi ekstremni vremenski uslovi, koji uključuju toplotne talase i suše, mogli da smanje prinos ječma od tri do 17 odsto, a to bi neizbježno uticalo na pivopije širom svijeta.

Istraživači su izračunali da bi potrošnja piva mogla opasti za trećinu u Irskoj, Belgiji i Češkoj, za četvrtinu u Velikoj Britaniji i za devet odsto u Kini, najvećem svjetskom potrošaču.

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svijetu, a smanjenje proizvodnje bi neizbježno uticalo na cijenu. Porast cijena mogao bi da varira za četiri do 20 dolara po pakovanju od šest limenki.

"Već nekoliko milenijuma, a za mnoge ljude i danas, pivo je bilo važna komponenta društvenih skupova i proslava. Iako se može tvrditi da konzumiranje manjih količina piva nije štetno za zdravlje, čak i da je zdravo, nema sumnje da će milionima ljudi širom svijeta uticaj klimatskih promjena na proizvodnju piva nanijeti bol", navodi se u izvještaju tima.

"Ako želite da i dalje uživate u fudbalu uz nekoliko limenki piva, onda je akcija na sprječavanju klimatskih promjena jedini izlaz. To je ključna poruka", izjavio je profesor Dabo Guan sa univerziteta "Ist Anglija", još jedan član istraživačkog tima, prenosi Sputnjik.

Guan je naglasio da pivske žitarice nijesu jedine kulture koje će biti pogođene klimatskim promjenama. Farmeri će se suočiti sa komplikovanim izborom - da gaje luksuzne kulture ili da hrane stoku. Ta dilema dovešće i do nestašice čokolade, kafe i čaja.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније