Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index hr, objavila B.B. ]

02. 10. 2018. 16:38 >> 16:27

NOVI ZAKON TEREZE MEJ

Napojnice osoblju, a ne poslodavcima

Britanska premijerka Tereza Mej objavila je kako će novim zakonom stati na kraj praksi ugostitelja da uzimaju dio napojnica od osoblja, javlja BBC.

Mej je izjavila da će se novim zakonom regulisati da osoblje u poznatim ugostiteljskim lancima u Velikoj Britaniji, poput "Prezza", "Strade" i "Zizzija", može zadržati sve napojnice koje dobiju od mušterija koje plaćaju karticama.

Potez britanske premijerke došao je nakon javnog negodovanja zbog oduzimanja dijela napojnica konobarima i ostalom osoblju u uslužnim djelatnostima.

Mej je izjavila da je nova legislativa koja će se primjenjivati u Engleskoj, Škotskoj i Valesu, dio vladinih nastojanja da zaustave izrabljivačke prakse poslodavaca.

Praksa ugostitelja da uzimaju napojnice od konobara i ostalog osoblja nije nešto novo.

Najava novog zakona dolazi tri godine nakon što je vlada već obećala da će stati na kraj praksi nekih ugostitelja.

Sajid Javid još je 2016. godine, kad je bio na mjestu državnog sekretara za preduzetništvo, najavio predlog zakona prema kojem će poslodavcima biti zabranjeno oduzimanje dijela napojnica od gostiju koji plaćaju karticama.

Neki poslodavci uzimaju 10, a neki osam odsto od napojnica.

U Velikoj Britaniji ima oko 150.000 hotela, pabova i restorana koji zapošljavaju oko dva miliona ljudi.

Lanci poput "Belga", "Bella Italije", "Cage Rougea", "Giraffe", "Prezza" i "Strade" u javnosti se već duže kritikuju zbog prakse uzimanja 10 odsto od napojnica, dok "Zizzi" i "Ask" uzimaju osam procenata.

Radnici u poznatom lancu "TGI Fridays" ove su godine imali nekoliko štrajkova zbog nove politike redistribucije napojnica prema kojoj su konobari morali dijeliti napojnice s osobljem u kuhinji.

Sindikati najavljuju da će pratiti što se događa.

Dejv Trnbal iz sindikata "Unite the Union" izjavio je da zloupotreba poslodavaca u vezi s napojnicama traje već dugo, te dodao da će njegov sindikat pažljivo pratiti kako će se zakon pisati i sprovode li se nova pravila.

"Pitanje je hoće li se novi zakon baviti sprečavanjem oduzimanja napojnica ili će regulisati i nepravednu situaciju poput one u TGI Fridays, gdje poslodavci koriste napojnice kako bi nadomjestili niske plate osoblju u kuhinji", rekao je.

Kejt Nikols, izvršna direktorica Udruženja ugostitelja i hotelijera "Hospitality UK", izjavila je ranije ove godine da je cijeli sektor sarađivao sa pomenutim sindikatom kako bi se uspostavila pravila dobrih praksi vezana za napojnice.

Dodala je da novi zakoni nijesu potrebni, jer se pravila mogu uspostaviti u samom sektoru uslužnih djelatnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније