Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavila B.B. [ B92 ]

24. 09. 2018. 11:30 >> 11:19

AKCIJA U FRANCUSKOJ

Uklanjaju vještački greben od guma

U Francuskoj je počelo uklanjanje vještačkog grebena koji je osamdesetih godina napravljen od automobilskih guma u moru između Kana i Antibe, na francuskoj rivijeri, jer je postao toksičan,i ribe i druga morska stvorenja ga izbjegavaju.

Francuski ronioci pokušavaju da razmontiraju vještački greben napravljen od desetina hiljada starih guma sa morskog dna južno od Francuske, nakon što je utvrđeno da šire toksične hemikalije.

Operacija košta više od milion eura i finansiraju je proizvođač guma "Mišelin" i francuska država.

Ronioci su opremili brod opremom za izvlačenje guma.

Lider lokalnih ribolovačkih udruženja Denis Đenoveze rekao je novinskoj agenciji AFP, da su neke vrste riba plivale oko guma, ali da se "nijedna vrsta zaista nije navikla na njih".

Osamdesetih se vjerovalo da će ovako biti riješena dva problema: Država će se riješiti starih guma i istovremeno stvoriti stanište za morski život i tako podstaknuti organizme da rastu na gumama.

Zato su lokalne vlasti odlučile da 25.000 guma potope u more na dubinu od 500 metara, pored obale između Kana i Antibe, na francuskoj rivijeri.

Istraživači su 2005. godine otkrili da gume u more ispuštaju otrove, uključujući i teške metale rizične po ljudski život i okolinu.

Deset godina kasnije vlasti su novinarima saopštile da su gume ranije smatrane za "potpuno inertne" i da ne predstavljaju rizik po okolinu.

Problem je i što gomile guma mogu da se sruše ili dezintegrišu i tako ugroze morski život na tom području.

Prvi set od 25.000 guma uklonjen je 2015. godine, a 10.000 će biti izvađeno u narednim sedmicama i u sljedećoj godini.

Vještački grebeni od guma su pravljeni i u drugim djelovima svijeta.

Desetine hiljada guma uklonjeno je sa morskog dna u Fort Loderdejlu u Floridi.

Oko Gibraltara sedamdesetih godina prošlog vijeka morska struja je odnijela gume koje su potopljene sa istim ciljem.

Kasnije su za građenje vještačkih grebena korišćeni brodovi, automobili i betonski blokovi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније