Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, Objavila R.P. ]

19. 09. 2018. 23:09 >> 22:49

NJIME OTKRIVENA AUSTRALIJA

Pronađeni ostaci broda Džejmsa Kuka?

Pomorski arheolozi uvjereni su da su, nakon vijekovima duge potrage, pronašli olupinu broda "Endeavour" slavnog moreplovca i istraživača, kapetana Džejmsa Kuka.

Kapetan Kuk je, ovim brodom išao na svoje istorijsko putovanje na kojem je otkrio Australiju i Novi Zeland 1770. godine. Kasnije je služio na britanskoj strani u Američkom ratu za nezavisnost, a na kraju je potopljen kod američke obale u blizini Njuporta 1778. godine.

Naučnici ipak kažu da je potrebno je još mnogo rada prije nego potvrde otkriće.

"Prve analize upućuju na to da je tim suzio moguće mjesto olupine Endeavoura na jedno mjesto, što je vrlo obećavajuće. Potrebno je još mnogo detaljnog rada, analize i istraživanja prije nego što možemo definitivno reći da smo pronašli ostatke tog broda", rekao je direktor australijskog Nacionalnog pomorskog muzeja Kevin Sumpton.

Sumpton je za Gardijan još rekao da ronioci trenutno u američkim vodama istražuju koja je od pet olupina "Endeavour" tako što skupljaju uzorke s lokacije. "Pažljivo prikupljamo vrlo specifične uzorke drveta, a uradićemo i forenzičku analizu da vidimo što imamo. Većina brodova potopljenih kod Njuporta u to vrijeme izgrađeni su od američkog ili indijskog drveta, ali "Endeavour" je izgrađen na sjeveru Engleske, uglavnom od hrasta", objasnio je.

Kuk je na tom brodu 1770. otkrio Australiju.

Kako javlja Skaj Njuz, replika ovog čuvenog broda, izgrađena krajem 20. vijeka, usidrena je u luci Darling u Sidneju, kao podsjetnik na prekretnicu u istoriji Australije - Kukovo otkriće koje je prethodilo britanskoj kolonizaciji ovog kontinenta.

Kuk je isplovio iz Plimonta na "Endeavouru" 1768., a u aprilu 1770. došao je do obale Australije, kao prvi evropski brod u istorijii, kod zaliva koji se danas zove Botani Bej.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније