Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Jutarnji.hr, Objavila: P.B. ]

15. 09. 2018. 10:50 >> 10:34
2

U IZRAELU

Otkrivena pivara stara 13 hiljada godina

Arheolozi su u pećini u blizini primorskog grada Haife u Izraelu, otkrili lokalitet koji smatraju najstarijim mjestom za proizvodnju alkohola.

"Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo", rekao je jedan od arheologa sa univerziteta u Haifi Dani Nadel.

"Nejasno je koja se vrsta alkohola proizvodila", rekao je Nadel, uz šalu da "nisu pronašli baš flaše piva", ali arheolozi vjeruju da bi mogla biti riječ o nekoj vrsti fermentirane kaše.

"Kuvali su nešto što je sadržalo priličnu količinu alkohola", rekao je Nadel, objašnjavajući da se priprema oslanjala na fermentiranje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.

U pećini Rakefet, gdje su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na zemlji, proizvodile su se manje količine alkohola.

Pećina je korišćena za i za sahranjivanje mrtvih za vrijeme natufijske kulture, što su Nadel i drugi istraživači utvrdili tokom prethodnih iskopavanja.

Natufijska kultura je počela prije oko 15 hiljada godina u istočno-mediteranskoj oblasti.

Izraelski naučnici vjeruju da se alkohol možda proizvodio kao dio ceremonije Natufijanaca, a 'pivara' koju su otkrili stara je oko 13 hiljada godina.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније