Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, objavila B.B. ]

31. 08. 2018. 23:43 >> 01:43

U AUSTRALIJI

Da bi spasila sina rodila genetski "poboljšanu" ćerku

Australijski bračni par odlučio se na kontroverznu metodu spašavanja svog smrtno bolesnog djeteta. Metodom in vitro začeli su novo dijete, dizajnirajući njegove gene kako bi dobili zdravo dijete čiju koštanu srž mogu da koriste za liječenje starijeg djetetovog brata.

Prije odluke o genetskom inženjeringu novog djeteta pokušavali su na sve načine da spasu Flečera, sina koji se rodio s rijetkom genetskom bolešću, Viskot-Aldringovim sindromom.

Nijesu uspijevali i odlučili su da začnu dijete koje nije nositelj genske mutacije, koristeći se genetskim inženjeringom. Riječ je o kontroverznoj praksi, baš kao što se razlozi ove porodice mnogima čine kontroverzni, ali Olivia objašnjava da nijesu imali drugog izbora.

Flečher, pričaju, ima četiri godine i on im je najmlađe djete. Zbog bolesti je u velikim bolovima, a sindrom koji mu je dijagnostifikovan najvjerovatnije će ga ubiti. Jedina šansa mu je presađivanje koštane srži, a za to je potrebno pronaći idealnog donora. Kada nijesu uspjeli, odlučili su se na radikalan potez.

Prvo dvoje djece Olivie i Andreja, Ajla i Tait izbjegli su genetsku bolest. Zatim je 2010. godine Olivija rodila treće dijete, Kupera koji je imao genetski poremećaj.

Nekoliko godina je teško patio zbog bolesti. Ali četvrto dijete, Džekson samim čudom je bio idealan genetski par i Kuperu je presađena njegova koštana srž. Džekson je imao samo dvije godine kad je postao donor koštane srži, a proces vađenja, poznato je, izuzetno je bolno iskustvo.

Olivija i Andrej i tada su bili sigurni da rade pravu stvar.

Transplantacija je uspješno izvedena i Kuper je izliječen. U tom trenutku, prema mišljenju mnogih, počinje kontroverzniji dio priče.

Porodica je znala da postoje šanse 50:50 da iduće muško dijete naslijedi isti poremećaj.

Olivia je neplanirano zatrudnjela. Njihovo peto dijete, Flečer, rodio se u maju 2014. godine. Samo tri nedjelje posle porođaja dijagnostifikovan mu je Viskot-Aldringov sindrom.

Ovog puta izgledi su bili protiv porodice Denzlej. Nijedno od braće i sestara nije bilo odgovarajući donor, a ni u međunarodnim bazama nije bilo donora koji bi odgovarao Flečeru.

Odlučili su se da naprave jedno vještačkom oplodnjom kako bi sljedeće dijete doniralo koštanu srž Flečeru.

Poslije skoro dvije godine propalih pokušaja, koji su porodicu koštali 100.000 dolara, napokon je stvoren savršen embrion.

Početkom avgusta u porodicu Denslej stigla je mala Liliana. Roditelji čekaju da dobije deset kilograma, jer je to najmanja moguća težina prije doniranja koštane srži. Transplantacija će moći da se uradi iduće godine.

Porodica se nada da ih dotad neće zadesiti ništa nepredviđeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније